Успяха да увеличат реколта с 40% чрез генетично "хакване"

19:00, 04 яну 19 / Любопитно 25 1163 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Университета на Илинойс се опитват от години с генетични модификации да увеличат реколтата, като направят растенията по-големи. Резултати от изследванията им, публикувани в сп. „Сайънс“, показват, че са успели да увеличат с 40% големината на сорт тютюн чрез „генетично хакване“, предаде БТА.

Целта им не е по-голямо производство на тютюн, а прилагане на технологията за жито или соя, за да се посрещне растящият апетит на човечеството.

Учените казват, че са намерили начин да направят фотосинтезата – процес, при който растенията използват слънчевата светлина, за да превърнат въглеродния диоксид и водата в енергия, по-ефективна.

Ензим, наречен Рубиско, е ключът за превръщане на въглерода в атмосферата в органични съединения, които растенията консумират в процес, наречен въглеродна фиксация.

Но ензимът „фиксира“ и кислорода в атмосферата, превръщайки го в токсична съставка, за чиято елиминация растенията харчат значителна енергия, която иначе може да бъде използвана за растеж. Този конкурентен процес е известен като фотореспирация.

На учените в Университета на Илинойс им хрумнало да имплантират малка част от ДНК на водорасли в клетки на тютюнево растение, за да създадат вид биологичен „пряк път“ за ускоряване на фотореспирацията. А когато растението използва по-малко енергия за този процес, то може да я вложи в растеж и плодовитост.

Този подход за първи път показал, че дава резултати на терен, а не само в лабораторни условия. Технологията все още е далеч от прилагане в промишлен мащаб. Екипът обаче иска да я тества за соя, боб, картофи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама