Филмът "Фаворитката" води по номинации за наградите БАФТА

16:40, 09 яну 19 / Любопитно 25 1085 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Историческата комедия "Фаворитката" на Йоргос Лантимос получи 12 номинации за наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, сред които за най-добър филм, най-добър британски филм, най-добър режисьор и най-добра актриса, съобщина BBC и Reuters, цитирани от БТА.

С по седем номинации следват филмите "Бохемска рапсодия", "Първият човек", "Рома" и "Роди се звезда". Политическата комедия "Вице" получи шест номинации, а "Черен в клана" - пет.

В категорията за най-добър филм освен "Фаворитката" са номинирани продукциите "Зелената книга", "Роди се звезда", "Рома" и "Черен в клана".

В режисьорската категория Йоргос Лантимос за "Фаворитката" ще си оспорва приза със Спайк Лий за "Черен в клана", Алфонсо Куарон за "Рома", Брадли Купър за "Роди се звезда" и Павел Павликовски за "Студена война".

Оливия Колман, чието превъплъщение в образа на кралица Анна във "Фаворитката" вече й донесе редица награди, е номинирана в категорията за най-добра актриса заедно с Глен Клоуз за "Съпругата", Лейди Гага за "Роди се звезда", Вайола Дейвис за "Вдовици" и Мелиса Маккарти за "Можете ли да ми простите?"

Колман и Клоуз преди броени дни получиха отличия "Златен глобус" за най-добра актриса съответно в комедия и драма.

Носителят на приза за най-добър актьор ще бъде избран измежду Крисчън Бейл за "Вице", Рами Малек за "Бохемска рапсодия", Виго Мортенсен за "Зелената книга", Брадли Купър за "Роди се звезда" и Стив Куган за "Стан и Оли".

Носителите на наградите БАФТА ще бъдат обявени на 10 февруари на церемония в "Роял Албърт хол" в Лондон. Водеща на наградното шоу отново ще бъде Джоана Лъмли, която замени дългогодишния домакин на проявата Стивън Фрай.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама