Снимките отпреди 10 години във Facebook обучават изкуствен интелект?

18:20, 17 яну 19 / Любопитно 25 1660 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През последните седмици във Facebook нашумя ново предизвикателство, което приканва потребителите на платформата да споделят свои снимки отпреди 10 години. Макар за мнозина подобно предизвикателство да не е нищо повече от повод за забавление, доста хора изразиха съмнения относно етичността на този тренд.

Притеснението е, че тенденцията със снимките всъщност е предназначен за обучение на изкуствен интелект, който заучава начините, по които човешките лица се променят с годините.

Чрез предизвикателството милиони потребители снабдяват Facebook и Instagram с готови и достоверни изображения, които платформата не би могла сама да пресее. Facebook не би могъл да разчита на снимките, качени в мрежата преди 10 години, защото няма как да знае дали тези снимки действително са били направени тогава. Затова и "ученето" на база вече съществуващи в сайта снимки не би било ефективно. Ако обаче доброволно захраним алгоритмите със снимки, които сами качваме и означаваме, изкуственият интелект може много по-акуратно да започне да разучава разликите.

"Всичко това се случва с цел усъвършенстване на системите за лицево разпознаване, като няма как да знаем кой и как би се възползвал от данните - възможностите са хиляди", отбелязват от Wired.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама