Централната банка на САЩ разследва Deutsche Bank

13:30, 23 яну 19 25 1053 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Федералният резерв на САЩ проучва как Deutsche Bank е третирала подозрителни транзакции за милиарди долари на водещия кредитор в Дания - Danske Bank, съобщава Блумбърг, цитирайки лица, запознати с въпроса, допълнително подсилвайки това, което би могло да се окаже един от най-големите скандали за пране на пари.

Разследването на Фед е на ранен етап, тъй като се проучва дали американските операции на Deutsche Bank представляват надлежно наблюдавани средствата на естонския клон на Danske Bank. Датската банка, която използваше банки-кореспонденти като Deutsche Bank, за да премества пари в чужбина, призна пред време, че голяма част от около 230 милиарда долара, които са преминали през малкия ѝ естонски клон, може би са били мръсни.

САЩ изисква от банките, работещи под тяхна юрисдикция, да контролират клиентите и техните сделки, за да открият потенциално пране на пари и да сигнализират властите за съмнителни транзакции. Федералният резерв е сред регулаторите, които гарантират, че банките разполагат с подходящи системи за изпълнение на тези задължения, отбелязва Блумбърг.

Danske Bank отбеляза преди време, че голяма част от незаконния паричен поток от нейния клон в Естония е преминал през поделението на Deutsche Bank в САЩ, като един от неназованите източници на Блумбърг посочи, че Федералният резерв се фокусира именно върху големият германски кредитор. Според лицата, запознати с въпроса, Deutsche Bank си сътрудничи с Федералния резерв.

Говорител на Deutsche Bank отказа да коментира преговорите с регулаторните органи в САЩ, а говорител на Фед заяви, че не обсъжда публично поверителни проучвания.

Американското министерство на правосъдието и разследващите власти от други държави започнаха разследване на бизнеса на Danske Bank в Естония на фона на обвинения, че банката е европейски център за пране на пари от бившия Съветски съюз. Датската банка получи нареждане от националния си регулатор да натрупа допълнителен капитал за 1,5 млрд. долара, за да се справи с разходите при потенциални санкции и глоби.

Danske Bank разчиташе на глобалното присъствие на кредитни институции като Deutsche Bank, Bank of America и JPMorgan Chase & Co., за да се справи с конвертирането на чуждестранни валути в щатски долари от името на нейни клиенти от 2007-а година до 2015-а година включително. През ноември Блумбърг съобщи, че Deutsche Bank се е свързала с Министерството на правосъдието на САЩ и е посочила, че е обработила по-голямата част от сделките, които са предмет на разглеждане. По това време обаче нямаше никакви признаци, че трите големи банки са били цели на разследването на Министерството на правосъдието.

По-рано този месец пък германският финансов регулатор BaFin нареди на Deutsche Bank да провери до юни 20 000 свои клиенти, които се смятат за рискови, като това вероятно има връзка и със заместването на водещия германски кредитор в скандала с пране на пари през естонския клон на Danske Bank.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама