Откраднаха картина за 12 млн. рубли от Третяковската галерия

11:20, 28 яну 19 / Любопитно 25 853 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Картината "Ай-Петри. Крим" на Архип Куинджи беше открадната от Третяковската галерия. Правоохранителните органи съобщиха, че двама души са участвали в кражбата на картината.

Представителят на Министерството на вътрешните работи Ирина Волк заяви, че при видеонаблюдение на експозицията охраната е видяла, че неизвестни са свалили картината от стената в една от залите и след това са изчезнали. Застрахователната стойност на открадната картина се оценява на 12 млн. рубли (182 400 долара).

Малко по-късно беше съобщено, че 31-годишен мъж е бил арестуван в с. Заречие, район Одинцово, Московска област. Той казал на следователите, че е скрил откраднатото платно на територията на строящия се обект, където е бил задържан. Там картината била открита от полицията. Крадецът по-рано бил задържан за притежание на наркотици. 

По предварителни данни престъплението е извършено от користни подбуди, заяви официалният говорител на Вътрешно министерство Ирина Волк. Полицията вече идентифицира възможните съучастници в кражбата на картината. Образувано е наказателно дело, а разследването продължава.

Разследващите не изключват, че кражбата е извършена "по поръчка", вероятно за продажба в чужбина. "Можем да предположим, че за тази картина има клиент", се казва в съобщението на органите на реда.

Картината на Архип Куинджи "Ай-Петри. Крим" обикновено се съхранява в Руския музей в Санкт Петербург. Тя е донесена в Москва за изложба на произведенията на великия пейзажист.

Това е втората кражба на културна ценност тази седмица. По-рано бе съобщено за кражба на икона от 16 в. от Държавния исторически музей в Москва, предаде БГНЕС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама