ЕК: В България всички изказвания, които се съдържат "реч на омразата" се премахват

20:02, 04 фев 19 25 2034 Шрифт:
Николай Облаков Автор: Николай Облаков

По данни на Европейската комисия 89% от всички онлайн материали, за които е докладвано, че съдържат изказвания и съобщения с реч на омразата, се премахват в рамките на 24 часа

Oтчита ръст от 10% на премахването на незаконните съобщения и изказвания в българското виртуално пространство, пише БТА.

Най-често в ЕС сигнали за реч на омразата онлайн се получават от ползватели на Фейсбук, като в тази мрежа се отчита най-голям дял на сигнали от обикновени потребители. 

Данните сочат, че речта на омразата засяга най-често различните хора и малцинствата. Най-висок е делът на "ксенофобските" изказвания (включително срещу мигранти) - 17%. Изказванията, свързани със сексуалната ориентация на хората, се нареждат на второ място с 15.6%. Срещу мюсюлманите омразните изказвания са 13%. След тях идват изказванията срещу цигани - 12.2%, срещу евреите - 10.1%., а срещу етническия, религиозния, националния произход, расата и африканския произход - около 5-6%.

През 2016 г. Европейската комисия и няколко големи ИТ дружества подписаха Кодекс за противодействие на незаконните изказвания онлайн, които съдържат реч на омразата. Оттогава Брюксел извърша редовен мониторинг дали кодексът се спазва и как се справят държавите-членки.

Последният доклад показва, че България, Кипър и Гърция са премахнали всички онлайн съобщения, за които е било докладвано. Чувствителен ръст се наблюдава на премахнатите съобщения в Хърватия, Холандия, Румъния и Швеция. Средно в целия ЕС се премахва над 70 процента от незаконното съдържание с реч на омразата.

Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, цитирана от БНТ:

Поисках от платформите да реагират срещу изказвания, съдържани ксенофобия и расизъм. Те са незаконни във всички държави-членки, както офлайн, така и он-лайн. Идеята ни е да направим тези платформи, които съдържат милиони съобщения по-отговорни и да защитим жертвите на речта на омразата.

 

Андрус Ансип, заместник-председател на ЕК, отговарящ за цифровия единен пазар:

"Днешната оценка показва, че сътрудничеството с дружествата и гражданското общество носи резултати. Днес дружествата анализират 89% от посоченото съдържание в рамките на 24 часа и вземат бързи мерки за отстраняването му, ако е необходимо. Това е два пъти повече в сравнение с 2016 г. Още по-важно, Кодексът е ефективен, защото спазва свободата на словото. Интернет е мястото, където хората отиват да споделят своите виждания и да намерят лесно информация. Никой не трябва да се чувства в опасност или застрашен поради неотстранено онлайн съдържание, което поражда омраза."

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама