Деветте проблема на изключително умните хора

13:00, 24 фев 19 / Любопитно 25 1427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В действителност надарените хора често се сблъскват с доста трудности. Считат ги за всезнайковци и околните често имат погрешни очаквания към тях. Business Insider говри с психолога Детлеф Шиър, който съдейства на надарените хора да се справят с проблемите си. Ето някои от тях:

Не обичат общите приказки
Да говорят празни приказки е трудно за интелигентните хора. „ Те се отегчават и често гледат пребебрежително на тях.“, казва Шиър.

Често биват уволнявани
Мнозина надарени хора получават работата, за която мечтаят. Висококвалифицирана служителка споделила със Шиър, как е трябвало да оптимизира процесите на новото работно място. След като го направила колегите й започнали да се притесняват за работните си места. Тя била уволнена след изпитателния срок. Друга служителка била уволнена още на втората седмица.

Понякога дразнят – без да искат да го правят
Обща черта на много интелигентните хора: перфекционзимът. Ако само 80% от задачата са изпълнени, надарените хора искат да довършат останалите 20%.

Прекалено критични са към себе си
„Умните хора смятат, че не могат да свършат нищо“, казва Шиър. Те са прекалено критични към себе си. Когато някои каже: „Леле, колко неща си свършил за 25 години“, надарените хора обикновено подценяват свършеното от тях.

Изглеждат арогантни
Талантливите хора плашат околните и ги карат да се чувстват несигурни. Когато някой каже „Справил си се страхотно“, интелигентните хора понякога отвръщат, „Нахвърлях го набързо по време на обедната почивка.“ Това изказване изглежда арогантно, но намерението им е било точно обратното – да омаловажат направеното от тях.

Лесно се отегчават
На работното място интелигентните хора лесно се отегчават. И най-интересните задачи не им изглеждат достатъчно предизвикателни. Затова те често сменят работата си.

Имат фалшиви очаквания към тях
Работодателите очакват от надарените хора да искат да правят кариера. Всъщност, проучване направено от Шиър и Университета „Бохум“ разкрива, че много интелигентните хора не се интересуват особено от кариери. Не търсят лидерски позиции, а по-ското искат да променят нещата. Понякога работодателите имат фалшиви очаквания към тях.

Рядко им помагат
„Често на умниците им казват: „ Ако си толкова начетен, защо не си помогнеш сам“, казва Шиър.

„Зариват се“

Типична черта на много интелигентните хора: имат много интереси. „Многото възможности означават, че те често „се зариват“, казва Шиър. Започват и завършват различни курсове, тъй като не могат да решат дали искат да учат биохимия, право или инженерство.

Шиър описва и следния сценарий: парти, някой е донесъл храна, гостите хвалят постиженията на готвача. Надареният за разлика от тях започва да анализира. Назовава съставките и отбелязва, че някои от тях може да доведат до психически смущения. Тогава готвачът се обижда, партито се разваля, а всъщност умникът просто е изтъкне вредата от консумирането на съответната храна, пише National Geographic.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама