Археолози откриха в Бавария скелет на 6500 години

19:40, 07 мар 19 / Любопитно 25 1116 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Археолози откриха във федерална провинция Бавария добре запазен скелет на млад човек, който е живял в епохата на неолита, съобщава „Велт“, цитиран от БГНЕС.

Редом до скелета, който учените кръстиха Фред, е намерена каменна брадва и семена на зърнено растение. Археологът Скот Такър обясни, че находки от тази епоха са много редки. Според него Фред се е запазил толкова добре, защото почвата е съдържала големи количества калциев оксид.

Разкопките са направени напълно случайно. Местен кооператив, занимаващ се с производството на вино, е решил да построи в района свой обект. В тази връзка археолозите е трябвало да изследват около 13 000 квадратни метра и така са открили Фред.

Те са намерили още керамични чинии, останки от храна и други погребения. По-конкретно открит е скелет на 12-годишно момче, което е живяло преди 4500 години.

Бавария е единствената федерална провинция, в която археологическите открития принадлежат на собственика на земята, а не на държавата. Запазването на Фред ще струва много скъпо и най-вероятно винопроизводителите ще го продадат на държавата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама