Бързата храна е основният виновник за масовото затлъстяване в западните държави, като най-сериозна е ситуацията в САЩ, където 40% от възрастните са с тегло, което далеч надминава нормите.
Истината обаче е, че през последните 30 години не само сме започнали да ядем повече бърза храна, но и продуктите, които купуваме от масовите вериги, са станали много по-калорични и вредни.
Това съобщава най-мащабното по вида си проучване, което е изследвало хранителните продукти, които 10-те най-големи вериги за бързо хранене са предлагали от 1986 г. до 2016 г.
Данните сочат, че видовете продукти, предлагани в ресторанти като McDonald`s и Burger King, са се увеличили с невероятните 226%.
Размерът на порциите също е станал по-голям - предястията са се увеличили средно с 39 грама, а десертите са станали с 72 грама по-тежки.
Калориите също са скочили, като най-отчетлив е ръстът при десертите, които са с 186 калории повече отпреди 30 години.
Меню със сандвич, гарнитура и газирана напитка вече може да ни донесе до 50% от препоръчителния дневен прием на калории, докато през 1986 г. тази стойност е била почти наполовина.
Добави коментар