Най-големият железопътен атентат в българската история

11:30, 09 мар 22 / Поглед назад 25 11147 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Влак № 326. Линия Бургас- София. Трима терористи. Гара Буново. 21:31 часа. Взрив. Жертви и ранени. Кръв и ужас.

Атентатът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Трима турски терористи поставят бомба във вагона за майки с деца на влак № 326.

Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.

Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела.

Загиват 7 души- две деца, две жени и трима мъже. 9 са тежко ранени, включително две деца.

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта Димитър Стоянов и Васил Цанов. Вагонът е откачен. В продължение на шест часа жертвите и ранените са извозвани в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда - кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

30 минути след влаковата експлозия, в 22:00 ч., в Сливен е взривена бомба във фоайето на хотел „Сливен“ – централния многоетажен хотел в града. Взривното устройство е скрито в гардероба на сладкарницата, известна като „Епруветката“. Стените на гардероба намаляват ударната вълна. Ранените са 23 души. Разрушен е таванът на залата.

На същия ден е разкрит и неуспешен опит за атентат на плажа на комплекс „Дружба“ край Варна.

Атентатът, както и последвалият го в град Сливен, е извършен от протурски терористи, български граждани, членове или симпатизанти на нелегалната организация, наречена Турско национално-освободително движение в България (ТНОДБ).

На 25 април 1987 г. лицата са арестувани а през 1988 г. - осъдени на смърт (в скобите е рожденото име): Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и осъдените са екзекутирани и кремирани.

През 1987 г. е арестуван и Ахмед Доган, който лежи в килия за осъдени на смърт. Дали е вярно, че това е свързано с разследванията по атентатите и той е осъден за атентата, както се твърди в някои сайтове, няма безспорни данни.

9 март 1985 година е дата, която трябва да помним. Да не забравяме. И да почитаме.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама