Нови документи разкриват тайни от лондонския период на Ван Гог

14:20, 18 мар 19 / Любопитно 25 1311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новооткрити документи и книга с молитви от времето, когато Винсент ван Гог живее в южен Лондон, ще дадат нова светлина за ключови месеци от живота на художника, разказва "Гардиън".

Смачканите книжа и памфлет с молитви и химни от 1867 г. са били открити скрити под дъските на пода и между дървени трупи на тавана в къщата на "Хакфорд Роуд" 87 близо до Брикстън, където художникът живее повече от година от май 1873 г. Скривалището бе открито по време на ремонтни дейности, започнали по-рано тази година, обяснява специалистът по Ван Гог и разследващ журналист на Art Newspaper Мартин Бейли.

Документите, някои от които се обработват от арт реставратори, се отнасят до значим период от емоционалния и духовен живот на холандския творец. Докато живее на "Хакфорд Роуд", той работи като търговец на изкуство в галерия в Ковънт Гардън. Смята се, че в този период той се влюбва в Юджийн Лойър - 19-годишната дъщеря на хазяйката си.

По това време той вероятно става и отдаден християнин. Религиозният памфлет е публикуван от компания, помещаваща се на същата улица, на която Ван Гог работи, така че може да е бил четен както от него, така и от неговата хазяйка Урсула Лойър.

"Това е интригуващо разкритие за времето на Ван Гог в Брикстън", смята Бейли, който е един от кураторите на изложбата в "Тейт Бритън" със заглавие "Ван Гог и Британия", която се открива на 27 март. В нея ще бъде включена реплика на фасадата на къщата на "Хакфорд Роуд".

Два от откритите документи представляват застрахователни полици на името на Лойър и са от времето на престоя на Ван Гог в къщата. Оценена на 100 паунда тогава, къщата на номер 87 е застрахована срещу пожар. Един от строителните работници открил късове хартия, нарисувани с акварелни цветя, вероятно от Юджийн. Те били скрити под дъските на пода в стаята на последния етаж, в която спял художникът. Заедно с тях имало и няколко други доста вехти документи, които все още не са проучени.

Фактът, че цял вързоп документи са били скрити в пода, предполага, че те са били важни и са били поставени там с цел да бъдат запазени, пише още Бейли в Art Newspaper.

Къщата е идентифицирана за пръв път през 1971 г. от любопитен пощальон. По време на дълга стачка на пощите Пол Чалкрофт използвал свободното си време, за да открие кой точно номер на улицата преди е бил собственост на г-жа Лойър.

Бившият цигулар Жиан (Джеймс) Уанг и съпругата му Алис Чайлдс купуват триетажната къща на търг през 2012 г. и сега почти са завършили нейния ремонт. Те възнамеряват да превърнат къщата в творческа база за китайски посетители. Бейли смята, че е много подходящо, че къщата сега ще подслонява художници от Китай."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама