Бисер Лазов изнесе имена на журналисти, обслужвали Цветан Василев

15:11, 27 мар 19 25 5058 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Основният свидетел по делото КТБ и бивша дясна ръка на Цветан Василев – Бисер Лазов беше изслушан за пореден ден пред специализирания съд. В последната част от изложението му днес той посочи журналисти, които са получавали пари от Цветан Василев за да му осигуряват медиен комфорт.

В имената фигурират Соня Колтуклиева, Огнян Стефанов и Мирослав Иванов.

Според Бисер Лазов, цитиран от „Труд“ било платено за медиен проект на Соня Колтуклиева, който Лазов не знае дали се е осъществил, но тя получила пари в брой.

За фирмата на Огнян Стефанов „Торнадо медия“ отпуснат заем от 300 хил. лв. Освен този заем Василев заръчал Стефанов да получава пари директно от касата. През август 2013 г. и през март 2014 г. самият Лазов осигурил и предал указанието на Василев на касиерка и били дадени общо около 250 хил. лв.

От КТБ бил финансиран и журналистът Мирослав Иванов – на няколко пъти са му били осигурявани суми. Лазов чул от Василев, че на Иванов и Стефанов се плаща за специални задачи – да дискретидират хора, които имат негативно отношение към самия Василев и КТБ.

Банкерът направил опит да изкупи задължения на групата издаваща вестник „Капитал“, както и към тогавашните собственици на пресгрупата „24 часа“ и „Труд“, (Огнян Донев, Любомир Павлов) които не били реализирани.

И в рамките на днешното съдебно заседание Лазов не успя да стигне до датата на затварянето на КТБ, затова и разпитът му ще продължи и през април. 

Защото "медията е сила", през последните години преди фалита на банката, Цветан Василев активно инвестирал в медии, разказа Лазов. Чрез медии и конкретни журналисти пазел името на банката и своето, но и атакувал опоненти. 300 милиона лева отишли в несъществуващата вече ТВ 7. Около половин милион лева дал на специализираното издание "Банкеръ". 

Макар все още да не е стигнал до 20 юни 2014 година, когато беше затворена КТБ, пред медиите той обясни, че среща с Цветан Василев три дни след това - във Виена, го сринала и той отива в прокуратурата, за да разкаже за "модела КТБ": 

"Това е все едно да си представите Иисус да привлече апостолите си, те да вървят с него и когато стане напечено, той да не отиде на Кръста, да не извърви пътя, да обяснява, а отива някъде. Василев предаде всички хора, които работиха за него, като абдикира".

Лазов, който вчера охотно разказа за посещения на експремиера Иван Костов при Цветан Василев, днес категорично лаконично отрече да е виждал в кабинета му Делян Пеевски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама