Вижте кои са най-готвените български ястия

18:00, 16 апр 19 / Любопитно 25 3618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заради вековното и наситено с история минало на България на родната трапеза са се наложили разнообразни ястия, чийто произход трудно може да бъде проследен.

Някои ястия обаче, независимо дали са типично български, балкански, арабски и т. н., присъстват редовно в менюто ни, като с течение на векове са претърпели доста промени по отношение на приготвянето им.

Родната кулинарна социология твърди, че ястието, което трайно е заело място в стомаха на българина, е пилето с ориз, което е и най-консумираното българска гозба.

 

Гювеч
Това е сред най-старите български ястия. Може да бъде постен, но в повечето случаи е месен и каквито и продукти да се слагат в него, не може да бъде приготвен без картофи.

Освен тях редовно се слагат лук, моркови, чушки и по желание грах, зелен боб, тиквички, патладжани и бамя. Подправките също могат да са разнообразни, но традиционно гювечът си се приготвя в глинен съд, а не в тава и се поръсва със ситно нарязан магданоз;

Пиле с ориз или картофи на фурна
В този случай пилето може да е предварително сварено или запържено, оризът - да е с лук и моркови или без, a картофите - да са нарязани под каквато форма желае приготвящият ги. Това ястие обаче си е истинска класика, защото е подходящо не само за възрастни, но и за малки деца;

Кюфтета
Тук вариантите са много, но независимо дали става въпрос за пържени кюфтета, кюфтета на скара или във фурна, кюфтета с бял или червен сос и т. н., те редовно присъстват на трапезата ни. 

Ако наистина се знае какво съдържа каймата или ако просто е смляна пред Вас от месо и не съдържа пикантни подправки, кюфтетата също са много подходящо ястие за деца;

Боб
Превърнал се в национално ястие на българите, боб чорбата или боб яхнията обикновено се приготвят от всяко домакинство веднъж на една или две седмици. Няма как да не споменем и прекрасните вкусови и хранителни качества на смилянския боб, който надали има свой двойник по света;

Мусака
Макар това ястие да не е типично българско, начинът по който го приготвяме ние, а именно от нарязани на кубчета картофи, си е българска заслуга.

Гръцката и турската мусака са редени и включват патладжани и тиквички, а самото име на мусаката е арабско и означава изстуден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама