Наш лешояд задържан за шпионаж в Йемен

10:20, 18 апр 19 / Любопитно 25 1615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Маркиран в България лешояд стана заложник на армията в Йемен. Историята започва през есента на 2018 година, когато лешоядът тръгва на традиционната си есенна миграция.

Прелитайки през Йемен, където се води война, обаче, е уловен от местни хора. След като властите разбират, че има и предавател, белоглавият лешояд, който е защитен вид, е взет в плен.

След дълги дипломатически преговори в крайна сметка е освободен.

Лешоядът, обвинен в шпионаж от армията в Йемен, най-вероятно е излюпен някъде в Хърватия, разказва Ивелин Иванов, отговорник за програмата за възстановяване на лешоядите в България. Дивата птица е маркирана в нашата страна, където и е сложен и предавател. Миналата есен, неподозираща какво ѝ предстои, тя се отправя на своята годишна есенна миграция.

„Нашият герой е стигнал до Саудитска Арабия, откъдето получаваме последните сигнали за него, след което сигналите изчезват. Навлизайки в Йемен, ние губим сигнал с него, защото се оказа, че там умишлено няма роуминг. Така два-три месеца нямахме връзка с него. Преди дни получихме съобщение на пощата със снимки на птицата ни. Тя е със специфични крилни марки, откъдето разбрахме, че е тя”, разказа Иванов.

Снимките са изпратени от местни жители на Йемен, които решили, че щом някой си е направил труда да маркира птица и да остави контактите си на нея, ще бъде готов да плати и съответния откуп, за да може тя да бъде пусната на свобода. Откуп не е платен, но след като се идентифицира човекът, който го е пленил, перипетиите за лешояда продължават:

„Армията конфискува птицата в подозрение, че лешоядът е шпионин, тъй като си мислят, че предавателят е шпионско устройство. След изпратено от нас писмо, получихме съдействие от посолството на Йемен в България. Те успяват да убедят главнокомандващия на армията, където е била птицата, и той се съгласява в началото да върне предавателя, а след това и птицата", каза още Ивелин Иванов.

И така набеденият за шпионин лешояд вече е в зоопарка в Йемен, откъдето предстои отново да бъде пуснат на свобода.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама