За първи път дрон достави бъбрек за трансплантация

10:20, 02 май 19 / Любопитно 25 2117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бъбрек за трансплантация е бил доставен с дрон в САЩ, предаде АФП. Това е станало на 19 април.

Малък дрон е излетял от паркинг на Балтимор, транпортирайки  поставен в лед бъбрек, и е преминал 4,5 км, за да кацне на покрива на университетската болница в Мериленд. Полетът е продължил 10 минути. За него е било нужно специално разрешение и полицията е затворила улиците, над които минавал дронът, летящ на височина 120 м.

Експериментът се оказал успешен и на жена бил присаден доставеният с дрона бъбрек. Той е показал, че доставките с дрон, вече извършвани при поръчки онлайн на стоки в някои страни, може да се използват и за доставка на органи за трансплантация.

Според Джоузеф Скалеа, хирург от университета в Мериленд, след 3 до 5 години дронове ще се използват по-редовно за доставка на органи за трансплантация.

Времето е най-критичният фактор за транспортиране на органи за трансплантация. Миналата година 1,5% от органите не пристигнаха, където трябваше, а 4% закъсняха с над два часа. Органите се транспортират сега от специализирани фирми, които ги качват в редовни пътнически самолети или наемат малки самолети при нужда. В градовете транспортът се бави заради задръстванията.

Средната цена за транспорт на бъбрек е 5000 долара, което се поема общо взето от застрахователите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама