Преди 304 г. в Париж е създаден първият сгъваем чадър

08:15, 04 май 19 / Любопитно 25 1557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 4 май 1715 г. В Париж е произведен първият сгъваем чадър. Всъщност чадърът се появява преди повече от 4000 г. в Китай. Сгъваемият модел обаче се заражда именно във френската столица. В Китай както и в Египет, чадърът е символ на власт. Само императори, царе и фараони са имали привилегията да го използват.

В Древен Египет се е изработвал от палмови листа и птичи пера, с украса от брилянти и злато - лукс, достоен само за фараоните и царете. За символ на власт и богатство е смятан и в Индия. Култът към чадъра завладява и африканските държави, където отново е символ на властта. От Изтока чадърите преминават в Древна Гърция и Древен Рим.

В Древна Гърция основно жените ползвали чадъри, но не само като аксесоар. На някои места държали чадъри над главите на жените от по-ниските социални слоеве като белег за тяхното подчинено положение. В Западна Европа се появяват най-напред във Франция през 17 в. Носят ги предимно жените, като за защита от слънчевите лъчи.

Чадърът се превръща в моден аксесоар, а французите го украсяват с ресни и рюшчета. Мария-Антоанета се разхождала с първия дизайнерски чадър със спици от китайски пера и имала специални носачи. Най-пищните и разкошни модели са от времето на Людовик XIV.

През годините са създадени много странни модели на тази толкова практична вещ. В САЩ например създали чадър за защита от улични нападения –  с копче едновременно се разпръсква газ и се задейства вой на сирена. Друга странна приумица е чадърът-въдица.

Най-скъпият чадър е на стойност 50 000 долара и е изработен от италианската луксозна марка за мъже „Billionaire Couture“. Изработен е ръчно от крокодилска кожа, специално третирана за водоустойчивост.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама