Сръбско ултраскъпо сирене от магаре лекува астма и бронхит

18:40, 28 юни 19 / Любопитно 25 2025 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бялo, плътно и богато на вкус, единственото в Сърбия сирене от магаре не само е вкусно, но е и добро за вашето здраве, казва производителят Слободан Симич. Има само една уловка - при 1 000 евро (1 130 долара) за килограм, то може и да е най-скъпото сирене в света.

От 2012 г. Симич и неговият екип от фермери доят стадо от над 200 магарета, които живеят в природен резерват северна Сърбия, наречен "Засавица". Тяхното мляко има подобни свойства на кърмата и се рекламира от Симич като лекарство за редица заболявания като астма и бронхит, разказва АФП, цитирана от БГНЕС.

"Човешкото бебе може да се храни с това мляко от първия ден, без да бъде разреждано", казва той, наричайки го "чудо на природата".

Докато липсата на научни изследвания затруднява оценката на неговите здравни свойства, все пак се оказва, че млякото е с високо съдържание на протеини и е признато от ООН като добра алтернатива за хората с алергии към кравето мляко.

Но "това, което никой в света не прави и въобще никога не може да направи, е магарешкото сирене", казва Симич за своя водещ продукт.

Млякото от магаре има ниски нива на казеин - вид протеин, който действа като свързващо вещество при производството на сирене. Но служител от персонала в "Засавица" открил, че части от магарешко мляко могат да се смесват с някои от това на козите, за да се получи ронливо сирене. Сместа също помага да се компенсира факта, че магарета произвеждат по-малко от един литър мляко на ден – в сравнение с 40-те литра, които кравата може да осигури.

Фермата продава между 6 и 15 килограма сирене годишно, основно на чужденци и туристи, които я посещават, казва Симич. Тя също произвежда магарешки сапун и ликьор.

За Симич бизнесът е и начин за защита на балканското магаре - животно, загубило своята популярност, откакто машините заеха своето място в селското стопанство.

"Ние затвърждаваме нуждата от това животно и в момента се създават все повече ферми за магарета, търсенето им е по-високо..., което е много добре за нас и за региона", казва той.

Уникалният продукт доби популярност през 2012 г. след слуховете, че сръбската тенис звезда Новак Джокович е поръчал годишна доставка, което той отрече.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама