Компаниите, ръководени от жени, печелят повече

16:20, 03 юли 19 / Любопитно 25 1290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Компаниите, в чието управление има женско присъствие, се представят по-добре, отколкото управляваните изцяло от мъже, сочи проучване сред над 1000 азиатски фирми, цитирано от агенция "Ройтерс" и "Дневник".

Компаниите, в които делът на жените в борда на директорите е най-малко 30%, са получили по-големи печалби от активите си, отколкото компаниите с изцяло мъжки директорски борд, установи изследване на Международната финансова корпорация (МФК/IFC), инвестиционното подразделение на Световната банка.

Данните трябва да изпратят ясен сигнал на азиатските компании, че е икономически обосновано да има повече жени в съвета на директорите, каза Вивек Патак, който е регионален директор на МФК за Източна Азия и Тихоокеанския регион.

МФК проучи над 1000 компании в Китай, Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Въпреки известния напредък в тази област според проучването ширещите се предубеждения към жените в региона означават, че те все още се възприемат като по-неподходящи за ръководни постове.

В Тайланд присъствието на жените в съвета на директорите е най-голямо - около 20% от директорските постове в листваните компании, след това се нареждат Индонезия и Виетнам с по около 15 процента жени в ръководството.

МФК призовава компаниите да вземат повече мерки, с които да се насърчи назначаването на повече жени на високи ръководни постове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама