Млечният път се е слял с по-малка галактика

15:20, 23 юли 19 / Любопитно 25 1250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изследване показва, че нашата галактика, в която се намират Слънцето и милиарди други звезди, се е сляла с по-малка галактика в рамките на колосален космически сблъсък преди около 10 милиарда години, съобщават Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. Учени стигнали до тези заключения, след като анализирали данни, събрани от космическия телескоп "Гая".

Сливането на Млечния път с т.нар. "галактика джудже Гая-Енцелад" е увеличило масата на нашата галактика с около една четвърт и е отключило период на ускорено формиране на звезди, който продължил 2-4 милиарда години.

"Това е много важен момент", заяви астрономът Карме Галарт от Института по астрофизика на Канарските острови. Всички видове галактики, включително Млечният път, започнали да се формират относително скоро след Големия взрив, белязал раждането на Вселената преди около 13,8 милиарда години, но били с по-малки размери в сравнение с наблюдаваните днес галактики. Звезди се формирали с бързи темпове в пределите на тогавашните галактики.

Откриха ли изследователите на Космоса друг подходящ за живот свят?

Астрономи отдавна се опитват да разберат дали Млечният път се е захранил от множество сблъсъци с по-малки галактики или е увеличил размерите си вследствие на един голям сблъсък. Телескопът "Гая" на Европейската космическа агенция картографирал близо 1,7 милиарда звезди в нашата галактика, като за някои от тях определил местоположението им, разстоянието им от Земята и яркостта им. Въпросните звезди позволили на учените да установят, че обгръщащото Млечния път галактично хало е съставено най-вече от отломки от сблъсъка с галактиката Гая-Енцелад около 3,8 милиарда години след Големия взрив.

Ето как изглежда залезът от космоса

"Новото в изследването ни е, че определихме възрастта на звезди, произхождащи от двете галактики", отбеляза Галарт, изтъквайки, че сблъсъкът е отключил период на формиране на звезди. Той поясни, че става въпрос за постепенен процес, който може да изглежда бавен от човешка гледна точка, но не е толкова бавен от космическа гледна точка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама