Климатичните промени съсипват Френските Алпи

10:12, 25 юли 19 / Любопитно 25 1144 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Високо във френските Алпи не е трудно да се намерят доказателства за негативното въздействие на глобалното затопляне. Посетителите, пристигащи от последната спирка преди върха на 4 809 метра, са принудени да правят по 20 стъпки повече с всяка година, за да достигнат свиващия се ледник "Mer de Glace", или морето от лед, който е най-големият във Франция, съобщава АФП, цитирани от БГНЕС.

Самата повърхност на ледника, някога непокътната и девствена, сега е нарушена и сивкава.

Рекордно висока температура бе измерена във френския град Бордо

Изкуствена кухина, видима през синята замръзнала маса на ледника, осветена от празнични светлини като нощен клуб, се превърна в популярна спирка за туристите.

Сега работници са разпънали бели брезенти, които се държат на място с големи камъни върху ледения тунел, за да го предпазят от слънцето.

А планинарите по околните върхове следват нов ритуал. На фона на звука на планинска вода те спират по-често, за да чуят трясъка на падащи скали от най-високия връх на Европа.

Проучването, публикувано през юни от Жак Муре, докторант в лабораторията EDYTEM в Университета Савой Монблан, установи, че 93 трасетата са засегнати от изменението на климата, 26 са силно засегнати и три вече не съществуват.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама