Нов тип роботизирана протеза връща усещането за допир с ръка

17:00, 01 авг 19 / Любопитно 25 1635 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов тип роботизирана протеза успява да възвърне усещането за допир и сила на хора с ампутирани ръце, пише “Индипендънт”. Високотехнологичната протеза е кръстена на героя от “Междузвездни войни” Люк Скайуокър и се казва “Ръката Люк”, предаде bTV.

Невероятният технологичен и медицински пробив е възможен след сложна операция на мускулите на реципиента, в които се имплантират няколко електрода. Благодарение на електродите мозъкът на човека може да изпраща сигнали към роботизираната протеза по същия начин, както контролира истинска човешка ръка.

Протезата се монтира на човека подобно на всички останали протези, но идва и с компютърен колан, което позволява тя да бъде използвана навсякъде.

Тъй като роботизираната протеза изпраща електрически импулси обратно към мозъка благодарение на електродите, това възстановява чувството за допир на реципиента. Това е изключително важно за фината моторика, тъй като човекът отново може да “усеща” различните типове повърхности и да знае каква сила да прилага.

При тестовете на новата протеза реципиентът е успял да извърши сложни задачи като да откъсва зрънца грозде без да ги мачка, да държи сурово яйце, да обели банан и дори е успял да си сложи брачната халка – просто движение, което обаче включва много действия на фината ни моторика.

До момента едва двама души са получили високотехнологичната протеза, но създателите се надяват тя да стане масово достъпна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама