Учени дестилираха водка от ръж, добита край Чернобил

19:40, 08 авг 19 / Любопитно 25 1583 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първата в света водка, направена изцяло от продукти, отгледани в ограничената зона около атомната централа „Чернобил“ вече е факт, това съобщи Би Би Си.

Поглед назад: Какво точно се случва преди 33 години в Чернобил?

Екип британски учени съвместно с украински агрономи са дестилирали алкохолното питие от ръж и вода, добити от изоставената зона около авариралата през 1986 г. централа.

Водката се нарича „Атомик“, но изобщо не е радиоактивна, обяснява професор Джим Смит.

„Не е по-радиоактивна от всяка друга водка. Проверихме. Две от най-добрите лаборатории в света я изследваха за радиоактивност и не откриха нищо“.

Сериалът ''Чернобил'' е с най-висок рейтинг в историята

Според украинския агроном доктор Генади Лаптев, получената чиста водка показва, че земята около Чернобил се е възстановила и пак може да се използва за земеделие.

„Това означава, че не трябва да изоставяме земята, а да я използваме за различни неща и да произведем нещо напълно чисто от радиация“.

Чернобил започна да привлича голямо количество туристи

Засега е произведена само една бутилка, но екипът се надява продуктът да се продава добре, а всички приходи ще отидат за подпомагане на украинските общини, които все още не могат да се възстановят икономически от най-пагубния ядрен инцидент в света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама