Подземен град на виното в Молдова

18:40, 16 авг 19 / Любопитно 25 3663 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гигантска подземна изба е превърната в атракция. Високопоставени държавни гости могат да получат малко депо за своите ценни винени колекции, съобщи БГНЕС.

Дългите 120 километра тунели не се намират под някое село близо до Рейн, нито в Бургудния или Тоскана. Системата от тунели се намира на място, което малко хора асоциират с виното – в Молдова.

Избата се намира в лозарския град Криково с около 11 хиляди души население, недалече от столицата Кишинев.

За много тази страна е „бяло петно” в областта на винарската индустрия. Виното, обаче, е основателен повод за гордост на тази държава.

Преди разпадането на социалистическата система, Молдова беше позната като „градината на Съветския съюз”. Черноземът и мекият климат предоставят идеални условия за развитието на лозарството. Износът на вино заема голям дял в експортната листа на страната.

В трезорите се съхранява най-голямата колекция от вина, съдържаща 1,25 милиона бутилки, включително на известни личности.

Единственият начин да се придвижват гостите из подземния лабиринт е с микробус. Криково е истински подземен град с улици и булеварди, които носят имената на извести винени сортове грозде като „Пино”, „Шардоне” или „Совиньон”.

Подземните улици водят до залата за дегустация, посещавана от известни личности като Юри Гагарин, който е бил един от първите гости на избата.

Шегаджии твърдят, че е „полял” под земята първия полет в космоса, а „търсенето на изход от лабиринта” е продължило два дни.

По стените на залата има цяла галерия от снимки на известни гости, сред които бившите съветски лидери Нитика Хрушчов и Михаил Горбачов, бившия шеф на ФИФА Сеп Блатер, Жозе Мануел Барозо по времето, когато е председател на Европейската комисия.

Руският президент Владимир Путин е слязъл на 50 метра под земята, за да отбележи своя 50-ти рожден ден. Путин, впрочем, е един от хората, които съхраняват в частното си депо най-много бутилки.

Подобни „мини-складове” притежават президентът на Беларус Александър Лукашенко, , бившият външен министър на САЩ Джон Кери, Доналд Туск, канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Перлата в колекцията на подземния град на виното е обявената за последната останала в света бутилка великденско вино „Mogit David” – сладко вино от йерусалимско грозде, реколта 1902 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама