Издириха подателя на 50-годишно писмо в бутилка, намерено в Аляска

08:43, 19 авг 19 / Любопитно 25 2318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Когато Тайлър Айвъноф се натъква на бутилка, в която е скрито послание на 50 години, той едва ли е предполагал, че подателят ще бъде издирен, пише Би Би Си. Мъжът от Аляска събирал дърва, когато се натъкнал на странната находка, написана на руски и публикувал снимка във Facebook с молба изпращачът да бъде открит.

Оказало се, че писмото в бутилка е написано от моряк, служещ на руския кораб „Сулак“ и е хвърлено в морето на 20 юни 1969 година. Руски медии успяха да издирят подателя – капитан Анатоли Ботсаненко, предаде БГНЕС.

Тайлър Айвъноф разказва, че събирал дърва на около 32 километра от родното си село Шишмареф, когато се натъкнал на бутилката, която била запечатана с коркова тапа.

„Трябваше да положа усилия, за да я отворя. Всъщност успях да я отворя със зъби“, разказва мъжът пред местни медии. „Хартията беше все още суха и миришеше на вино… на стар алкохол. Но писмото беше сухо“, споделя той.

Призивът му в социалната мрежа намерил отклик и писмото било преведено. „Най-искрени почитания! От кораба „Сулак“ на руската далекоизточна флота. Поздравявам този, който открие тази бутилка и го моля да отговори на адрес: Владивосток – „Сулак“ за целия екипаж. Пожелаваме Ви здраве и дълголетие и попътен вятър. 20 юни 1969.“

Когато капитан Ботсаненко, който в момента е на 86 години, разбрал, че посланието му е било открито и прочетено, избухнал в сълзи от радост. Пред руския телевизионен канал „Русия 1“ той заявил: „Изглежда като моя почерк. Наистина!“

Капитан Ботсаненко ръководи строежа на „Сулак“ през 1966 година и плава с кораба до 1970 година. Откривателят на писмото Тайлър Айвъноф написа във Facebook, че е „страхотно как малка снимка може да се превърне в голяма история.“ Той споделя, че възнамерява един ден също да пусне писмо в бутилка.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама