Тодор Колев щеше да навърши 80 години днес

12:07, 26 авг 19 / Любопитно 25 3102 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес големият български актьор Тодор Колев щеше да навърши 80 години.

Той е роден на 26 август 1939 г. в гр. Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Успява да надхитри с успех комисията при приемането си, като обува обувки с високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях“, театър „София“ и Театър 199. На Стената на славата пред Театър 199 има пано с отпечатъците му.

''Фалшив герой'' тръгва на турне

Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“.

Преподава актьорско майсторство във ВИТИЗ от 1975 г. като асистент-преподавател. В последствие получава научната степен доцент.

В началото на демократизацията става народен представител в VII ВНС. Съветник в посолството ни в Канада за периода 1992 – 1993 г.

През 1999 г. издава автобиографичната си книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“.

Внучката на Тодор Колев замина на меден месец на остров Бали

През септември 2007 г. Комисията по досиетата към 40-то Народно събрание обявява, че има данни и за Тодор Колев, според които той е бил агент на Софийско градско управление на Държавна сигурност. Вербуван е през 1987 г. и е сътрудничил под псевдоним Петров.

Автор и водещ е на телевизионните предавания „Как ще ги стигнем... с Тодор Колев“ и „Вход свободен“. През 2008 г. става водещ на предаването Dancing Stars.

Последният филм, в който се снима, е сериалът „Сутрешен блок“, излъчван през 2012 г. по ТВ7.

Тодор Колев умира на 15 февруари 2013 г. в София след тежко боледуване от рак на белите дробове.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама