Уникално училище за графити отвори врати във Варна

10:00, 30 авг 19 / Любопитно 25 2727 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Деца и възрастни се обучават да рисуват улични графити. Уникалното училище отвори врати във Варна, а посещението на уроците е напълно безплатно. 

Макар възникнало като ъндърграунд култура рисуването на графити отдавна е признато за изкуство в много части на света. У нас все още е на ръба на закона поради липсата на легални места за практикуването му.

"Не може да ни гонят от всички места за рисуване, легални, или не, и в един момент и да няма осигурено място за нас. Т.е. човек, който иска да се научи, няма къде, а тези, които искат да видят такъв тип изкуство, отново няма къде", заяви пред bTV Дамян Николов, основател на училище за графити.

Именно затова Дамян създава преди няколко месеца училището за графити. В него малки и големи се обучават със спрей в ръка да създават не вандалски драсканици, а изкуство.

"Точно този период, в който по-младите артисти рисуват на улицата нелегално, те да бъдат подкрепени по някакъв начин. Да им се създаде пространство и условия да могат да натрупат много по-бързо опита, който ще натрупат нелегално, да могат да натрупат опита си легално и да могат да се развият в правилната посока", обясни Дамян. 

Той вярва, че по този начин може да ограничи безразборното драскане със спрейове по стените на жилищни и обществени сгради, което определя като грозно и отблъскващо.

"С изкуството мога само да покажа, с добър пример да покажа на младите как да си инвестират енергията", поясни още основателят на училището за графити във Варна. 

Идеята на Дамян бързо набира последователи и вече десетки посещават уроците. 
 
16-годишният Димитър признава, че поради липсата на места за рисуване на графити няколко пъти си е позволявал да твори върху изоставени сгради.

"Не е много приятно да се оглеждаш всяка втора минута и да се притесняваш какво ще стане, кой ще дойде и ще ти направи проблем", споделя Димитър Димитров.
Сега младежът може да рисува и да се усъвършенства на спокойствие, без постоянно да наднича зад гърба си. Както и всички останали, които посещават училището.

"Част от драсканиците, може да са много малък процент, но са проява на това, че дадени деца, тийнейджъри - искат да пробват графити и го правят на улицата, където оттам се получават именно тези драсканици. Докато, ако дойдат в школа или отидат някъде, да се научат да го правят, това с дадена нотка на арт, може да се получи по-красиво", смята Георги Георгиев.
 
Графити училището е на принципа на килийните училища, а всеки в даден момент може да влезе в ролята на учител на останалите.

"Идват художници, артисти, които имат знания в дадена сфера. Могат да рисуват примерно портрети, занимават се с калиграфия или графичен дизайн. Това е и целта – да се предава. Ако някой, дори по-малък, знае нещо ново, нещо повече или някакъв материал, който се използва, може да го предаде на останалите", обясни Дамян Николов.
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама