Карди Би разгневи мюсюлманките в Париж

15:20, 03 окт 19 / Любопитно 25 2315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американската рапърка Карди Би скандализира по време на Парижката седмица на модата. Тя предизвика буря от коментари и въпроси за правата на жените във Франция – кои могат да носят никаб и кои не.

Изпълнителката се появи с флорален костюм, състоящ се от забрадка, палто и дълга пола. Облеклото е дело на дизайнера Ричард Куин.

В социалните мрежи Карди, чието истинско име е Белкалис Марленис Алманзар, сподели видео на фона на Айфеловата кула, към което написа: "Париж, тук съм" и допълни: "Чух че, съм липсвала на кучките по време на Седмицата на модата в Ню Йорк".

През 2010 г. в страната беше приет закон, който забранява носенето на бурка и всичко, което закрива лицето на обществени места. Законът засяга главно мюсюлманките, носещи никаб. Глобата е 150 евро.

През 2018 г. от ООН заявиха, че френският закон по-скоро вреди на забулените жени, вместо да защитава правата им - има обратен ефект.

Британската актриса с доминикански корени Натали Емануел заяви своята позиция в Twitter относно облеклото на Карди Би: "Надявам се хората да не забравят, че носеното на никаб е забранено на обществени места във Франция и глобата е 150 евро".

Други потребители също изказаха мнение: "Значи, за мюсюлманките е забранено да носят никаб, но когато Карди Би се появява така - от глава до пети за Седмицата на модата в Париж, тя празнува?". Друг потребител пише: "Карди носи никаб, което е против законът на нашата страна. Закон, създаден с цел ограничаване религиозната свобода на мюсюлманските граждани във Франция".

"Френското правителство постъпи много лицемерно - разреши й да се облича така, но преди няколко години накараха мюсюлманки да се съблекат на плажа, защото носеха никаб".

Някои пък подозират, че изборът на тоалет на Карди Би е акт на гражданско неподчинение в знак на протест срещу забраната за носенето на никаб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама