Започва седмицата на Нобеловите награди

07:21, 07 окт 19 / Любопитно 25 1903 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С обявяването на носителя на Нобеловата награда за медицина започва необичайният сезон 2019, в който двама носители на отличието за литература ще бъдат наградени, след като скандал миналата година отложи връчването му и на фона на спекулации, че Грета Тунберг може да грабне наградата за мир, съобщи БГНЕС. 

Първата награда, която ще бъде обявена, е за медицина. Името на носителя й ще бъде обявено в 12.30 часа българско време в Стокхолм. То ще бъде последвано от наградите за физика във вторник, химия в сряда, литература в четвъртък и икономика в понеделник, 14 октомври.

Нобеловата награда за мир ще бъде обявена в Осло в петък, 11 октомври, като тийнейджърката активистка срещу промените в климата Грета Тунберг се смята за един от фаворитите от водещи букмейкърски сайтове. Ръководителят на Института за изследване на мира в Осло Хенрик Урдал обаче заяви пред АФП, че „е крайно невероятно“ 16-годишната активистка да спечели, допълвайки, че възрастта й може да работи срещу нея. Най-малкият лауреат на Нобелова награда за мир е Малала Йосафзай, която получи отличието през 2014-та на 17-годишна възраст.

Един от най-вероятните претенденти за Нобеловата награда за мир е премиерът на Етиопия Аби Ахмед, който сключи мирно споразумение с Еритрея. Възможно е отличието да бъде дадено и на неправителствена организация като „Репортери без граница“.

Паричната стойност на всяка награда е 1 милион шведски крони /914 000 долара, 833 000 евро/.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама