Учени доказаха, че картофеното пюре помага при тренировка

10:50, 27 окт 19 25 1827 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от университета в Илинойс установиха, че картофеното пюре може да се превърне в алтернатива на специалния въглехидратен гел, използван по време на продължителни тренировки.

В изследването са участвали 12 души, които изминавали с велосипед средно по 267 км на седмица. Участниците били разделени на три групи - едната е пиела вода по време на тренировката, втората е приемала въглехидратен гел, а третата е захранвана с картофено пюре.

По време на проучването са измервани нивото на глюкоза в кръвта и температурата, състоянието на стомашно-чревния тракт и интензивността на упражненията, предава БГНЕС.

Учените установили, че концентрацията на глюкоза в плазмата е била почти еднаква при ползващите въглехидратен гел и картофено пюре. Освен това двете групи са показали по-добри резултати от тази, в която участниците са пили само вода.

Като недостатък е отчетено, че ялите пюре страдали от стомашни болки и подут корем. Според учените, това се дължало на количеството изядено пюре.

Като цяло, изследването потвърждава концепцията, че спортистите могат да ползват еднокомпонентни хранителни източници на въглехидрати като алтернатива на различни търговски продукти, смятат от университета в Илинойс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама