67-годишна стана най-възрастната майка в Китай

19:40, 28 окт 19 / Любопитно 25 2153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

67-годишна жена роди в Китай, като се превърна в най-възрастната майка на новородено в страната. Жената е родила здраво момиче с цезарово сечение.

"Детето е дар за двама ни от небесата", казва 68-годишният съпруг на Тиан - Хуанг, пред китайски новинарски сайт, пише БГНЕС.

Момиченцето се нарича "Тианчи", което означава "дар от небесата".

Тиан вече има две деца, едно от които е син, роден през 1977 г., две години преди Китай да наложи политика за едно дете, за да контролира нарастващото си население.

Новините за раждането предизвикаха критики в китайската платформа Уейбо, подобна на Twitter.

"Родителите са твърде егоистични", пише един от потребителите. "В напредналата си възраст те нямат способност да се грижат за дете и натискът ще бъде върху по-големите братя и сестри."

Други се чудят дали Тиан и Хуанг ще бъдат наказани за това, че имат повече от разрешените за сегашните помощи две деца.

През 2016 г. Пекин облекчи политиката за едно дете, като позволи на семействата да имат две.

Жените в Китай все повече забавят раждането или избират да нямат деца след десетилетия на строги политики за семейно планиране, които превърнаха малките семейства в норма.

Възрастта, на която средната китайска жена се сдобива с първото си дете, се е увеличила от 24,3 години през 2006 г. на 26,9 години през 2016 г., според доклад от тази година от Икономическия изследователски отдел.

Въпреки че политиката за две деца има по-малък ефект върху броя на ражданията в Китай от очакваното, тя подтиква все повече възрастни жени да обмислят да имат второ дете.

Около 51% от новородените през 2017 г. са второ дете в сравнение с около 40% през 2016 г., се казва в доклада на „Economist Intelligence Unit“. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама