България отново ще участва в "Евровизия"

12:30, 30 окт 19 / Любопитно 25 2233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българска песен отново ще се състезава в "Евровизия", след като БНТ подписа формуляра за участие в конкурса, който ще бъде през май 2020 г. в Холандия. България се връща в европейската надпревара след едногодишна пауза, направена от страна на БНТ поради липса на пари.

Този път обаче националната телевизия няма да плати нито лев, обясни генералният й директор Емил Кошлуков пред “24 часа”. Разходите се поемат изцяло от генерален спонсор, който ще плати таксата за участие на БНТ в "Евровизия", създаването на песен и клип, сценичните костюми, представянето на песента в чужбина и дори командировките на екипа на БНТ в Холандия.

Справка за разходите на телевизията по "Евровизия" показва, че те обикновено са по 400 000 - 500 000 лв. Имало е години, в които БНТ е плащала и близо 1 млн. лв.

Спонсорът, който предстои да бъде представен на пресконференция в телевизията, вече е подписал договор с продуцентска компания, която ще избере кой и с каква песен да представи страната ни.

Именно продуцентската компания е втората новина около българското участие на Евровизия. Към продуцентите се включва и много успешна английска компания, известна с работата си за Бионсе, както и за други изпълнители от ранга на звездата. Би Би Си дори е излъчвала едночасов филм за човека, който управлява компанията и който предстои да работи и с БНТ.

“Много хора имат пари, но малко от тях инвестират в култура. Затова съм благодарен на спонсора, че ще го направи за БНТ. Това не са пари, хвърлени на вятъра. България имаше силно представяне в Евровизия, така че си заслужава да продължи тази тенденция, а защо не и да развива световна продуцентска дейност”, каза Кошлуков.

При последното ни участие през 2018 г. България се класира на 14-о място, представяна от групата “Екуинокс” (“Равноденствие”). Големият успех за страната ни е през 2017 г., когато Кристиан Костов завоюва рекордното 2-о място. Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама