Дванадесет бутилки изискано червено френско вино пристигнаха на Международната космическа станция (МКС), но не за почерпка на астронавтите, а в името на науката, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Дузината бутилки бордо, изпратена от люксембургска компания, ще отлежава на МКС в продължение на една година, преди да се завърне на Земята. Целта на експеримента е да проучи как безтегловността и космическата радиация влияят върху процеса на отлежаване.
Снимка: Асошиейтед прес
След завръщането си "космическото" вино ще бъде сравнено с бордо, отлежавало на Земята, съобщава говорителка на компанията. Това е първата от шест мисии, планирани от Спейс Карго Ънлимитид през следващите три години. "Подобна възможност се предоставя веднъж в живота", отбелязва Никола Гом, главен изпълнителен директор и съосновател на Спейс Карго Ънлимитид.
НАСА отваря космическата станция за повече бизнес възможности като тази, и дори за частни мисии на астронавти. На борда има фурна за печене на шоколадови бисквитки, както и проби от въглеродни влакна, използвани от италианския производител "Ламборгини" в спортните автомобили.
Компания "Будвайзер" вече е изпращала на станцията ечемичени зърна с идеята бирата да стане предпочитаната напитка на Марс. През 2015 г. японска компания за уиски и други спиртни напитки изпрати проби на МКС. В рамките на друг експеримент на станцията е "гостувал" и скоч.
Колкото до космическата изба, вино и преди е посещавало станцията, когато френски астронавт взе със себе си бутилка през 1985 г.
Настоящият екипаж на МКС е от трима американци, двама руснаци и италианец, който вероятно би предпочел на борда да има хубаво кианти.
Добави коментар