СБЛЪСЪК: "За" или "Против" орязването на болничния?

17:10, 15 ное 19 / Сблъсък 25 8682 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Управляващата коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се обединиха около важни предложения за социалната политика. От 1 януари първият ден от болничните няма да се плаща т.е. остава за сметка на работника. Как ще се отрази новото предложение върху работещите у нас, ще бъде ли блокирана лошата практика с фалшивите болнични листове, и как това ще се отрази върху икономическата обстановка в страната. Отговори на тези и други въпроси потърсихме от водещите икономисти Мика Зайкова и Владимир Каролев.

                                                                                                                                                          

 

Одобрявате ли предложението първият ден от болничния да е за сметка на работника?

Според икономиста Мика Зайкова предложението е пълен абсурд. Част от парите във всяка осигурителна вноска на работниците са за риск „временна нетрудоспособност“. Тя заяви, че управляващите прикриват своята некадърност да отсеят фалшивите болнични листове зад гърба на болните работници. Зайкова посочи, че след като тази лоша практика съществува, тя трябва да бъде криминализирана. „Но в никакъв начин това не може да бъде за сметка на болния работник. Може и да има фалшиви болнични, но за това болният не е виновен“, отбеляза тя. „Това е абсурд поради факта, че българският работник е най-бедният в ЕС, но плаща терапия и лекарства над европейските цени. Българинът си плаща здравни осигуровки и 50% от цената на терапията, докато в другите страни не е така“, заключи икономистът.

Владимир Каролев одобрява предложението и то с две ръце. Според него обаче то няма да бъде прието, защото ГЕРБ ще се поддадат на натиск. Каролев посочи, че ако предложението се приеме, наистина в първия ден съвестните работници няма да получат 70% от надницата си. „Аз съм далеч от мисълта, че повечето българи са недобросъвестни, но за съжаление значима част са и те източват системата“, заяви той. Икономистът се позова и на статистиката, като припомни, че в последните осем години броят на болничните са се удвоили. „Другата статистика е тази, когато дойде празник, българинът масово се разболява, особено държавният служител. Масово в четвъртък вечерта българите ги хваща грип и до понеделник се „лекуват“, коментира още той. 

Ще реши ли тази мярка проблема с фалшивите болнични?

Мика Зайкова е изумена защо НОИ, МЗ и МТСП не могат да организират ефективен контрол. „Депутатите да седнат и да гласуват в Наказателния кодекс криминализиране на това деяние, защото това е престъпление. В него участва не само работникът – а и контрольорът и лекарят“, обобщи тя. Според нея народните представители намират пари само, за да си увеличат заплатите и да ходят в командировки по екзотични дестинации. „Последното тримесечие средната работна заплата е намаляла, но средната чиновническа е нараснала. Сега всеки депутат ще получава по 3 870 лв. Не могат едно тримесечие да се лишат от увеличение на заплатите“, изтъкна тя.

Според Каролев контролът се осъществява много трудно, защото трудно се доказва, че някой не е бил болен. В случая стимул има и издалият фалшивия лист, и работникът. Той даде пример, че в 17 страни в ЕС има неплатени първите между един и седем дни при болничния. „Не предлагам това да се случи в България, но смятам, че това е правилна стъпка. Аз съм сигурен, че масово ще се намали ползването на болнични. Това няма да стане изведнъж, но със сигурност ще има намаляване на злоупотребите“, смята икономистът.

Как промяната ще се отрази на икономическата обстановка у нас?

Според нея предложението няма да бъде прието. „Управлението не падна от власт, но това българските работници няма да им го простят. Много е хубаво минималната работна заплата да се увеличи, но между 219 и 250 лв. има хора, които получават по-големи пенсии, защото имат по-голям принос в осигурителната система. А всички тези хора ще бъдат сбутани и ще получат еднаква минимална пенсия до 250 лв. Не можеха ли плавно да се вдигнат всички пенсии? От 2009 г. те не са били преизчислявани“, припомни още Зайкова.

Икономистът Владимир Каролев смята, че предложението няма да има моментален ефект, а последователен и ще има повече дисциплиниращ характер. "Ефект върху производителността, защото когато някой е в болничен, той не създава. Ползата е, че ще има хора, които по-малко ще отсъстват от работа и повече ще произвеждат за обществото. Те и за себе си ще печелят повече, защото сега получават 70% от дневната им надница. „Няма как да обвиняваме другите в корупция, когато ние участваме в нея. Когато някой се прави на болен, не може да се оплаква, че някой не си върши работата и е корумпиран, защото той върши същото,“ поясни Каролев.

Наказват ли се с това нарушителите или потърпевши от предложението ще бъдат съвестните работници?

Мика Зайкова е на мнение, че нарушителите трябва да си понесат наказанията – дисциплинарно уволнение, да се криминализира деянието и да се лежи в затвор. „Но защо на гърба на истински болните хора. Българската нация е болна, защото качеството на нашите здравни услуги е на „кота нула“, отсече икономистът.

Владимир Каролев обяви, че три типа хора говорят против тази мярка: политици, които знаят, че това е непопулярна мярка и си защитават реномето, профсъюзните лидери, които търсят всяка възможност да се правят на популярни, а третите са злоупотребяващите. „Те знаят, че така ще могат да ходят да се печат на гръцкото море“, добави той. Според него заради фалшивите листове, не могат да се вдигнат помощите за истински болните. „Както със злоупотребите с инвалидните пенсии, така и с болничните, страдат тези, които имат нужда от повече пари за лечение. Ако бъде въведена тази мярка, то тя няма да засегне болните. Тя ще е срещу тези, които ги хваща грип по всяко време на годината, а гърлоболът ги мъчи в четвъртък и понеделник“, поясни икономистът.

Предлага се промените да не засегнат родителите на болни деца и пострадалите при трудови злополуки. Как държавата ще може да проследи за болничните на тези група, а не може да идентифицира фалшивите листове?

Зайкова попита: „Кой ще бъде пръв за съкращение, когато това се налага? – отговор: „Точно тези майки, на които трябва да им плащат болничните. Как такава майка утре ще си намери работа и как ще бъде предпочетена, независимо от образователния й ценз, като работодателите трябва да плащат за нея? Не работодателите трябва да плащат, а работниците да бъдат лишени от обезщетение, а НОИ трябва да плаща“, смята тя. Зайкова припомни икономическата криза в страната през 2009 г., когато работодателите и синдикатите се обединиха около временна антикризисна мярка – работодателите временно да плащат първите три дена, за да облекчат „постната пица на Дянков“, а работниците се съгласиха тези дни да им се изплащат със 70%. „Тази временна мярка стана постоянна. След като държавата е некоректна, няма ли утре застрахователите и те да спрат да плащат. Предложението е пълен нонсенс, пълна тъпня. Това е заради мързела и високата степен на корупция, която цари в цялата държава“, добави тя.

Според Каролев държавата няма как да идентифицира фалшивите болнични. „Най-добрият начин е контролът да бъде в обществото или на пазара. Преди години първите три дни от болничните не се плащаха от работодателите, а от НОИ. И така работодатели, които не можеха да плащат на служителите си, ги подтикваха да подписват болнични. Профсъюзите се усетиха и това се премахна. Тази мярка ще направи така, че значима част от злоупотребяващите или да не го правят или да си плащат, а така НОИ ще има повече средства за други дейности“, поясни Каролев.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама