Половин час бързо ходене предпазва мъжете от диабет

19:40, 06 дек 19 25 2801 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възможно е рискът от диабет да бъде намален с ежедневна умерена физическа активност, твърдят датски учени. Известно е, че заседналият начин на живот може да увеличи риска от здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.

Учените от университета на Копенхаген установиха, че обикновени дейности, като бързо ходене или работа в градината само 30 минути дневно, увеличават нивата на хормон, който потиска апетита и намалява кръвната захар, предаде БТА като цитира в. "Дейли мейл".

Резултатите обаче се проявяват само при мъже. Според специалистите това може да се дължи на физически разлики между мъжете и жените и на факта, че жените общо не се претоварват толкова.

За изследването учените са разгледали връзката между ежедневната физическа активност и хормон, който може непряко на намали опасността от диабет. Този хормон - глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1), потиска апетита, стимулира производството на инсулин и помага за сваляне на нивата на кръвната захар. Резултатите показват, че 30-минутно движение с умерена активност увеличава нивата на хормона GLP-1 при мъжете, но не и при жените. Вероятно причината е, че жените били активни средно по 20 минути дневно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама