Поглед назад: Спомен за първата дама на българското кино

08:30, 12 дек 22 / Поглед назад 25 9947 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дълги години я наричат „първата дама на българското кино”. Изиграва над 50 роли в киното, сред които Ирина от едноименния роман на Димитър Талев „Тютюн”.

Великата Невена Коканова

Родена е на 12 декември 1938 г. в Дупница. Щеше да навърши 83 години на днешната дата, но днес за нейната женствена красота и магнетизъм можем само да си спомняме.

Георги Тошев създава автобиографична книга за Невена Коканова - „Години любов”, и я сравнява с магнетичното присъствие на световни киноикони като Роми Шнайдер. Книгата включва над 250 снимки от личния архив на дъщеря ѝ Теодора, някои от които се публикуват за първи път. Заглавието е неслучайно – кореспондира с първия важен филм в кариерата на Невена Коканова „Години за любов”.

В последното си интервю, дадено именно на Тошев през 1999 г., Невена казва: „С любов се оцелява. Няма друго оръжие срещу проблемите в този живот. Той сякаш ни е даден, за да се борим за него”. 

Невена Коканова е потомка на аристократичен австрийски род по линия на майка си Елеонора. Баща й е бил политически затворник в Белене.

Започва кариерата си като стажант-актриса на 18 години през 1957 г. в Ямболския драматичен театър, без да има специално образование. Следват Драматичен театър „Рачо Стоянов”, Габрово, Драматичен театър „Сава Огнянов” в Русе и Сатиричен театър „Алеко Константинов” (1961-).

Изиграва Жана от „Инспекторът и нощта“ (1963), Лиза от „Крадецът на праскови“ (1964), Ана от „Карамбол“ (1966), Неда от „Отклонение“ (1967), Герда от „С дъх на бадеми“ (1967), Тинка от „Момчето си отива“ (1972) и много други.

През 1969 г. се снима във филма на голямата италианска кинорежисьорка Лилиана Кавани „Галилео Галилей“.

На 23 години Невена е звезда на най-големия кинофорум в света. Председателят на журито –френският писател Андре Мороа целува ръката на Коканова с думите: „Вие ме развълнувахте!”.

Коканова е човек на дълга. Затова пред любовта страст с актьора Раде Маркович избира любовта дълг към съпруга си Любомир Шарланджиев.

Коканова умира от рак през 2000 г., на 61 години.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама