Поглед назад: Добре, че танковете не дойдоха

10:30, 14 дек 22 / Поглед назад 25 10681 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

14 декември 1989 година е датата на спорната реплика По-добре танковете да дойдат“, изречена от Петър Младенов в началото на Прехода, белязал завинаги България.

Всичко започва с шествие на Независимото студентско дружество с искане за автономия на университетите. 20 000 души, събрани в жива верига край Народното събрание, скандират Долу член първи, веднага! за премахване на член 1 от Конституцията. По онова време той гарантира ръководната роля на БКП. 

За да успокоят хилядите, събрани пред парламента, първо излизат председателят на парламента Станко Тодоров и депутатката от БКП Нешка Робева. Не успяват. Затова пред множеството се изправя генералният секретар на БКП и председател на Държавния съвет на Народна република България Петър Младенов, сменил Тодор Живков начело на държавата след 10 ноември същата година. 

„С този екстремизъм вие ще вкарате България в пропастта“, заявява Младенов по мегафон.

Думите му обаче се чуват слабо, а хората го освиркват.



Ядосан, заобиколен от охраната от УБО (предшественик на НСО - б.р.), се обръща и тръгва обратно към централния вход на парламента. Това успява да улови камерата на журналиста от БНТ Евгений Михайлов, който в суматохата се оказва изтикан зад Младенов и така прави един от най-скандалните записи в новата ни история. 

„Той се спря пред входа на Народното събрание, на около един метър от мен, а всички камери бяха от другата страна. Точно в този момент, обръщайки се към министъра на отбраната Добри Джуров, афектирано произнесе: „Най-добре е танковете да дойдат“, разказва по-късно Михайлов.

Тъй като записът не е много ясен, в годините се водят спорове дали Младенов не е казал „По-добре Станко да дойде” (Станко Тодоров - бел.р.). Други пък подозират, че може да е казал „По-добре танковете ли да дойдат?”. 

Записът с репликата на Младенов е пуснат 6 месеца по-късно по време на предизборната кампания през юни 1990 г., когато се подготвят първите демократични избори. Петър Младенов отрича да е казвал подобна фраза и обявява, че това е манипулация, клевета и монтаж. Държавният секретар твърди, че всъщност е казал „Най-добре Станко да дойде".

Веднага започват следствие и разпити. Назначена е и експертна комисия в МВР, която да изследва записа. Доказва се, че записът е автентичен и вследствие на граждански протести Младенов подава оставка. Репликата слага край и на политическата му кариера. До смъртта си на 31 май 2000 г. Петър Младенов твърди, че не е изричал думите „Най-добре танковете да дойдат". 

Произходът на тази реплика е неслучаен. Тя е породена от събитията през 1968 г., когато младежи излизат на протести в Прага, добре известни като „Пражка пролет". Движението е потушено с два мотострелкови полка и един танков батальон. Паралелите между нашата 89-а и световната 68-а са много, дори събитията в България са продължение на тези 20 години по-рано в Париж и Прага. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама