Поглед назад: 145 години от избухването на Трънското въстание

08:30, 30 дек 22 / Поглед назад 25 9889 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметник в село Трекляно на падналите през Трънското въстание от 1877–78 година с войвода Симо Соколов
Паметник в село Трекляно на падналите през Трънското въстание от 1877–78 година с войвода Симо Соколов

На 30 декември (нов стил) 1877 година избухва Трънското въстание, известно още като Шопското въстание и Знеполско-Краищенското въстание, водено от капитан Симо Соколов.

Избухване на въстанието

Въстанието избухва през зимата на 1877 година, малко след освобождението на Плевен. След падането на Плевен, на 2 декември 1877 г., Сърбия обявява война на Турция. Нейните войски завземат Ниш, Пирот, Враня, Лесковац, Прокупле, Куршумлия.

След като сърбите превземат Пирот, Соколов се отправя към Трън, за да вдигне въстание. С капитан Соколов, който е офицер от Сръбската армия, се движат и няколко черногорци. Пристигат в града на 19 декември. Към края на декември 1877 г. въстаниците освобождават района на Брезник - Трън - Кюстендил. Четата е с около 1 000 бойци. Въстаниците са слабо въоръжени, преди всичко с хладно оръжие.

Соколов се отправя за Кюстендил. Заедно с Тако Пеев и Ильо войвода води сражения с османските части, докато накрая градът е освободен с помощта на пристигналите руски отряди. Тако Пеев действа и в района на Враня, Гиго Масаловички – в Радомир, а Иван Грънчаров - към Босилеград. Неговите чети разгромяват турски отряд в района на Сурдулица. Действа и след примирието на 3 март 1878 година и стига до Крива паланка.

В записките си Соколов отбелязва:

"Но аз като видях народът настървен на бой и одушевен, продължих въстанието и продължих напред. Така щото заминах Егри Паланка и захванах самостоятелно и неограничено да се разпореждам там в Македония, Егри Паланка, Пчинска околия и чак до Кратово въстанието се простря и такива има там юнаци, щото се възхищавах. Тия места аз освободих с въстаниците и бях неограничен господар, така щото сам правех преговорите с турците, определях демаркационни предели, нареждах съдии администрация, свещеници и войската вече на първо место и това мое царство неограничено трая до юни месец 1878 г.".

След Освобождението районът на Западна България от февруари 1878 до юли 1879 г. е окупиран от сръбски военни части като част от т. нар. Временно руско управление. С това се поставя началото на сръбската пропаганда.

Кой е Симо Соколов?

Снимка: Уикипедия

Самият Соколов е противоречива личност. По време на Сръбско-турската война през 1876 година като сръбски офицер се обявява за „стар сърбин” а четата му - за „старосръбска”. Това води до скарването му с Ильо Марков и Христо Македонски, които със своите хора се отделят от него и му отказват всякакво сътрудничество. По този повод Ильо Марков иска след Освобождението Соколов да не бъде признат за поборник, тъй като е служил на сърбите. Соколов се установява в София и става офицер от Българската армия.

Соколов е известен деец на Сръбското и Българското национално освободително движение. Има воеенен чин капитан от Сръбската и Българската армия. През 1877 г., в с. Врабча, Трънско, капитан Симо Соколов обявява Шопското (Трънското) въстание, обхванало районите на Западните български покрайнини. Това е част от национално-освободителното движение на българите, съвпаднало с Руско-турската освободителна война (1877-1878).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама