Американска астронавтка постави рекорд

21:00, 29 дек 19 / Любопитно 25 3148 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американската астронавтка Кристина Кук постави рекорд за най-дълъг единичен престой в космоса на жена, след като в събота изкара своя 289-и ден в орбита, предаде БТА, позовавайки се на съобщение на НАСА.

Кук пристигна на борда на Международната космическа станция на 15 март. Тя подобри предишния рекорд от 288 дни, поставен от сънародничката й Пеги Уитсън.

НАСА показа новия си марсоход

"Това е чудесно за науката. Можем да проследим как микрогравитацията се отразява на човешкото тяло при продължителен престой в безтегловност. А това е много важно за бъдещите планове за полети до Луната и Марс", коментира Кук за CNN своето постижение.

Когато се завърне на Земята през месец февруари, Кристина Кук ще е изкарала в космоса 328 дни - само с 12 по-малко от американския рекорд на астронавта Скот Кели, поставен през 2016 година.

НАСА разследва първото престъпление в космоса

Повечето от мисиите на МКС са с продължителност шест месеца. През месец октомври Кук постави и друг рекорд, като оглави първата изцяло дамска космическа разходка извън борда на орбиталната станция. Излизането в открития космос беше осъществено съвместно с астронавтката на НАСА Джесика Миър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама