Къде по света има най-много столетници?

13:30, 12 яну 20 / Любопитно 25 3286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чудили ли сте се къде по света има най-много столетници? А дали тайната на дългия живот и добро здраве се крие в определени места по света? Дали природата има общо, или всичко е просто ген?

Японската префектура Окинава разбива всякакви митове, отговаря на всички тези въпроси, и поставя рекорди за най-много живи столетници.

Най-южната японска префектура е съставена от 160 острова, намиращисе в Източнокитайско море. Климатът е субтпоричен. Тези острови крият най-големия брой столетници в света - цели 76 на 100 хил. жители население.

Пред ВВС тайната на дългия сжи живот разкрива Емико - преди да стане главен готвач, тя е работила като диетолог. Тя живее в Огими - село с население от 3000 жители, известно с рекордния си брой столетници.

Следвайки рецептите на старейшините си, Емико създава меню за дълголетие, основано на сезонните зеленчуци.

"Готвим това, което отглеждаме в зеленчуковата градина, а на клиентите се сервира веднага. Нашият начин на живот се базира на това зеленчуковата градина и кухнята да са много тясно свързани, а храната да бъде свежа", казва Емико.

Средната възраст в селото e 91 години.

Друга част от столетниците все още води активен начин на живот - все още работят като танцьори, произвеждат тофу, ръководят различни асоциации.

"Не се опитваме да живеем максимално дълго, то се случва естествено. Всички се събираме, смеем се и плачем заедно. Това е хубавото. Това е, което има значение", казват местните.

Другата тайна на острова е скрита в особен сорт лимон, наречен шикуваса. Именно градът на дълголетниците - Огими, е най-големият износител в света. А възрастните /не пенсионери/обожават горчивия сок на шикуваса, който има и противовъзпалителни свойства.

Независимо от 103-годишната си възраст, Татики Шиншпуку продължава да грижи за градината си. Купил я, когато се пенсионирал, за да има занимавка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама