Защо трябва да избягваме пълномасленото мляко?

11:10, 18 яну 20 / Любопитно 25 1356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дебатът за ползите от пиене на прясно мляко продължава и до момента еднозначен отговор липсва. Някои са на мнение, че лактозата е вредна за тялото, докато други се кълнат, че млякото е ключ към крепко здраве и здрави кости.

Въпреки че и двете страни могат да извадят сериозни аргументи, за да защитят позицията си, наскоро попаднахме на проучване, което заема трета гледна точка. Тя е обвързана с ефекта на маслеността на млякото върху стареенето на клетките.

То е дело на екип от университет в Юта, САЩ, а резултатите от него сочат, че с всеки процент масленост на прясното мляко расте и скоростта, с която клетките ни остаряват. В изследването са взели участие над 5000 души, които редовно консумират мляко с различна масленост.

 

Учените са забелязали "стряскащи разлики" в краищата на хромозомите, които се считат като лакмус за коефициента на стареене на клетките.

 

Всеки процент масленост води до значително по-къси краища, сочат резултатите, като при консумиращите високомаслено мляко тази разлика се равнява на около 4.5 години биологично стареене.

 

Съветът на учените е да избягваме мляко с масленост от над един процент и да залагаме на обезмаслени млека, ако нямаме желание да прекратяваме приема си на мляко изцяло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама