Дебатът за ползите от пиене на прясно мляко продължава и до момента еднозначен отговор липсва. Някои са на мнение, че лактозата е вредна за тялото, докато други се кълнат, че млякото е ключ към крепко здраве и здрави кости.
Въпреки че и двете страни могат да извадят сериозни аргументи, за да защитят позицията си, наскоро попаднахме на проучване, което заема трета гледна точка. Тя е обвързана с ефекта на маслеността на млякото върху стареенето на клетките.
То е дело на екип от университет в Юта, САЩ, а резултатите от него сочат, че с всеки процент масленост на прясното мляко расте и скоростта, с която клетките ни остаряват. В изследването са взели участие над 5000 души, които редовно консумират мляко с различна масленост.
Учените са забелязали "стряскащи разлики" в краищата на хромозомите, които се считат като лакмус за коефициента на стареене на клетките.
Всеки процент масленост води до значително по-къси краища, сочат резултатите, като при консумиращите високомаслено мляко тази разлика се равнява на около 4.5 години биологично стареене.
Съветът на учените е да избягваме мляко с масленост от над един процент и да залагаме на обезмаслени млека, ако нямаме желание да прекратяваме приема си на мляко изцяло.
Добави коментар