Как да запазим хляба пресен по-дълго?

14:40, 02 фев 20 / Любопитно 25 3182 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със сигурност се е случвало да не успеем да изядем хляба, който сме си купили преди няколко дни, и да трябва да го изпратим директно в кофата. За да избягваме подобни ситуации можем или купуваме по-малко количество хляб, или да се научим как да го съхраняваме правилно, за да бъде годен за консумация по-дълго време.

Във фризера

Трик, който мнозина използват. Той обаче има много условности.

Замразяването на хляба трябва да стане възможно най-скоро, след като сме го купили (или пък сме си го изпекли и сме го оставили да се охлади), а не да чакаме да започне да се разваля. В противен случай, ще постигнем обратния ефект - ще ускорим мухлясването.

Хлябът във фризера променя своята структура, както и вкус. Затова е добре да прибягваме до този метод, само ако имаме намерение филиите да преминат през някакъв вид термична обработка, преди да ги консумираме - било то само затопляне, препичане на тостера или изпичане.

Винаги трябва да режем хляба на филии, преди да го замразим. Така ще е и много по-лесно да го затоплим преди консумация, като можем да изберем и какво количество ни е необходимо в момента, и колко да оставим за следващото хранене. 

Хлябът за замразяване трябва да е добре опакован в плик, като можем да използваме и тези, които са специално за фризер. В тях ще го запазим годен за консумация до цели три месеца.

На стайна температура

Нарязаният хляб, който купуваме опакован от магазина, е по-добре да съхраняваме в кутия за хляб. Тя не е просто поредната ненужна вещ в кухнята, защото успява да запази влагата и хрупкавостта му за по-дълго

 

В кутия можем да го съхраним между три и четири дни без никакви притеснения. Тя обаче не е подходяща за нарязан хляб, а същият ефект можем да постигнем с обикновена найлонова торбичка.

 

Ако си купуваме хляб от пекарна, не бива да го махаме от хартиената торбичка, докато не е напълно изстинал, защото тя абсорбира излишната влага, която в противен случай може да предизвика бързо мухлясване. Дългото съхранение в хартиен плик обаче ни гарантира бързо остаряване на хляба, пише Taste of Home.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама