ПО ТВОЙ СИГНАЛ: Кауфланд вгорчава живота на софиянци

14:01, 09 мар 20 / София 25 4318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На [email protected] получихме писмо от столичани, тероризирани ежедневно от обекта на “Кауфланд” на бул. “Тодор Каблешков”. Уредбата на супермаркета започва да работи на високи децибели от ранна утрин, съсипвайки дори почивните дни на живеещите наоколо. Ето какво споделят читателите ни в сигнала си до нас (публикуваме писмото в цялост, запазвайки оригиналния правопис):

 

Здравейте,

 

Пишем Ви със сигнал относно нетърпимата обстановка, която магазинът на “Кауфланд” на бул. “Тодор Каблешков” създава. От доста време супермаркетът използва озвучителна система, която се чува не само в рамките на магазина, но и навън.

Ежедневно, през целия ден (независимо дали е работен или почивен) сме принудени да слушаме за новите им промоции, при това - с децибели, надвишаващи нормалното.

Истината е, че уредбите на “Кауфланд” се чуват в съседните блокове и при затворени прозорци. Това е голям проблем, тъй като в повечето случай звуковият терор започва още в седем сутринта. И ако през седмицата някои стават по-рано, за да отидат на работа, то през уикенда това граничи с издевателството.

В последните години около супермаркета бяха построени и доста нови блокове, което капсулира средата и сега в непосредствена близост до Кауфланд има стотици от нас, които слушат до втръсване за актуалните цени на краставици и наденици.

Преди коледните празници съседи са провеждали събрание на входа, на което са обсъждали варианти за комуникация и действия спрямо магазина. На няколко пъти сме се опитвали да влезем в комуникация с “Кауфланд”. Веригата обаче категорично НЕ отговаря на сигналите ни, подадени на фейсбуук страницата и чрез формата за запитвания към сайта им.

В същото време звуковият тормоз продължава с кратки прекъсвания вече повече от половин година.

Не разбираме защо трябва рекламната комуникация да бъде насочена и извън магазина, както и защо трябва да започва толкова рано и да не се съобразява със следобедните часове за почивка.

Пишейки на Кауфланд дори изтъкнахме конкретни членове от закона за шума на Валери Симеонов и нормативната уредба на Столична община, които веригата нарушава. Но не само извинение - ние не получихме дори отговор. А безнаказания тормоз продължава.

Ако ползваш интернет, можеш да ограничиш или спреш нежеланата търговска комуникация. Ако получиш дипляна на Кауфланд в пощата - можеш да избереш дали да я вземеш или да я хвърлиш. Живущите в района на “Тодор Каблешков” обаче не можем да си изберем дали рекламите на “Кауфланд” ще влизат в дома ни или не. Те насилствено стават част от ежедневието ни.

 

 

Проверка на ТОПНОВИНИ показва, че така описаният казус води вероятно до нарушения на член от Закона за защита от шума в околна среда, който гласи:

 

Чл. 16а. (Нов - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 2.06.2009 г., изм., бр. 52 от 2019 г. ) (1) Забранява се зареждане на обекти за производство, съхраняване и търговия и на обекти в областта на услугите, разкрити и разположени в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение, както и в жилищни сгради с повече от едно жилище и сгради със смесено 

предназначение, за времето от 23,00 до 8,00 ч.
(2) Забранява се озвучаването от обекти по ал. 1 и на открити площи в зони и 

територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето от 14,00 до 16,00 ч. и от 23,00 до 8,00 ч., с изключение на териториите на религиозни храмове, железопътни гари, автогари, аерогари, морски гари и при използването на системи за предупреждение и оповестяване на населението при бедствия. 

 

Според същия закон “Кауфланд” би трябвало регулярно да комуникират с местната власт по отношение на промени в работното време, касаещи и озвучаването на търговските им обекти. Потенциално нарушение може да се открие и на Наредбата за опазване на обществения ред, гласувана в СОС, която постановява, че “На територията на СО се забранява създаването на шум, който нарушава обществения ред или спокойствието на гражданите на обществени места в периода от 22.00 до 08.00 часа.

ТОПНОВИНИ ще потърси мнението на “Кауфланд” по казуса, както и на компетентните органи в Столична община. Очакваме още от Вашите сигнали, ексклузивни снимки и свидетелски разкази на [email protected] 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама