„Започвам веднага на ти с човека“: 90 години от рождението на великия Григор Вачков

12:00, 26 май 22 / Поглед назад 25 5250 Шрифт:
Topnovini
Григор Вачков с Невена Коканова

„Какво би се получило, ако след невероятния успех на „На всеки километър”, където за всички аз съм Митко Бомбата, се явя между хората като един помпозен, високомерен артист? Че нали зрителят веднага ще се огорчи. Обаянието на героя ми ще изчезне. Обратно, то ми е в характера, аз започвам веднага на ти с човека. Той така иска, както е бил с мене, докато ме е гледал на екрана. Навсякъде аз го удрям по рамото: „Е -е-е, какво правиш!“ – разговарям приятелски. Стотиците писма, които получавам са вече съвсем друго, те показват, че не греша“.

Тези думи принадлежат на великия актьор Григор Вачков, който е роден на днешната дата преди 90 години. „Роден съм в село Трънчовица и ако трябва отново да се родя, пак там искам да стане това…“, казва той.

На 18 март 1980 г. великият актьор напусна българския театър и кино, но продължи да грее в сърцата на хората. 

Григор Вачков или както го наричат колегите му - Гришата, завършва ВИТИЗ през 1955 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. Кинодебютът му е през 1960 година. Той добива широка популярност след като изиграва ролята на капитан Димитър Бомбов (Митко Бомбата) от телевизионния сериал „На всеки километър“ (1967-1971 г.).

Той е играл в 44 български филма, едни от които „Най-добрият човек, когото познавам”, „Юмруци в пръстта”, „Кит”. За филмите му „Последно лято” (1974 г.) и „Мъжки времена” (1977 г.) получава международно признание.

Превъплъщението в Иван Ефрейторов от филма „Последно лято” му носи Златен медал за мъжка роля на фестивал за авторски филми в Италия. Големият актьор получава и наградата за мъжка роля за ролята Банко във филма „Мъжки времена” на Фестивала на българския игрален филм – Варна.

Григор Вачков е носител е на званията „заслужил артист“ и „народен артист”.

Последният му филм е „Мера според мера” (1981), в който неговата роля остава недовършена. В нощта срещу 12 март 1980 г. Григор Вачков получава тежък инсулт и е закаран в Правителствената болница. На 18 март издъхва без да дойде в съзнание. 

Йордан Радичков, с когото са неразделни, получава инфаркт, след като разбира, че Вачков си е отишъл. „Не знам какво ги сближи толкова - дали селският им произход, чистите им души или пък непосредствеността и скромността им, но те сякаш бяха родени един за друг“, казва съпругата на актьора Силвия Вачкова.

„Той не просто беше голям актьор, големи актьори има много, той беше голям човек“, с тези думи Мартина Вачкова описва баща си. „Той е оставил такъв силен спомен в сърцата на хората, който се е докосвал до него не забравя тази среща. Баща ми не се е раздавал само в ролите си, той се е раздавал във всяка среща“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама