Отбелязваме Световния ден на врабчето

14:20, 20 мар 20 / Любопитно 25 2552 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

На 20 март се отбелязва Световният ден на врабчето, който има за цел да привлече вниманието на всеки един от нас върху тази добре позната и близка на хората птица, с която съжителстваме повече от 10 000 години.

Идеята за събитието е на Дружеството „Природа завинаги" в Индия, а самото събитие е чествано за първи път през 2010 г., предава БГНЕС. 

Първа пролет дойде!

В България се срещат 5 вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното врабче, испанското врабче и италианското врабче, за което все още не се знае със сигурност дали е подвид или хибрид между домашното и испанското.

Снимка: Pixabay 

Освен на интересните факти за вида, този ден акцентира и на тревожните тенденции, свързани с намаляването на популациите на врабчето по целия свят.

Всяка пролет Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) провежда инициативата „Преброяване на птиците около нас: Мониторинг на обикновените видове птици (МОВП)". Инициативата цели да събере информация за състоянието на птиците около нас, чрез която можем да узнаем какво се случва със средата, в която те живеят, и да подпомогнем опазването на природата.

Системен мониторинг на домашното врабче за последните 10 години показва, че популацията му силно намалява и вече е достигнала с 50% по-ниско ниво, отколкото през 2005 г. Сред основните заплахи за вида са премахването на храстите, ползването на пестициди в селското стопанство, разораването на затревените площи и шумът в градовете. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама