София с първи изчисления: 86 000 работещи са засегнати заради коронавируса

10:00, 30 мар 20 / София 25 2444 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Между 1 и 3% ще се свие БВП на столицата. 86 000 работници моментално ще бъдат засегнати от извънредното положение, без да се включват работещите от вкъщи, които не губят доход. Това показва първите изчисления на щетите от Covid-19 върху икономиката на София, изготвени от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и Института за пазарна икономика.

Над 80% от икономиката на града се сформира от услугите. Информационните и комуникационните технологии имат дял около 19%. 

София има най-добрия пазар на труда в страната – под 2% безработица и заетост от близо 80% от населението в активна възраст. Работещите в града са над 650 000 и ударът върху техните доходи и заетост ще е различен в зависимост от сектора, в който работят.

Най-силно засегнати са работещите в хотелите и ресторантите, които наброяват 35 000. Силен удар се очаква върху културата и спорта, където заетите са 10 000.  

50% от заведенията няма да отворят след кризата, прогнозират от бранша

Средно засегнати са наетите в преработващата промишленост, транспорта, операциите с недвижими имоти и търговията. Строителството също засега не търпи големи загуби, тъй като все още няма забрана за работа по обектите.

По-слабо засегнати са заетите в електроенергия и води, отпадъци, ИКТ, здравеопазване, социална дейност и администрацията.

Снимка: БГНЕС

Свободните професии са с относително голям дял в икономическия живот на столицата. Тук са концентрирани редица бизнес и технически услуги – от адвокати и нотариуси до архитекти и бизнес оценители. Спиране на сделките и инвестициите силно ще повлияе върху търсенето на услугите им.

Туризъм

Делът на туристическия сектор в икономиката на София е сравнително нисък, но глобалната епидемия застрашава целия сектор. Ако приемем, че през следващите 12 месеца в София изобщо няма да има туристи от Италия, Испания, Франция, САЩ, Германия и Китай, загубите ще са над 40 милиона лева.

Ако кризата продължи до септември, по неофициални прогнози на Общинско предприятие „Туризъм”, туристическият сектор може да претърпи над 70% загуби, т.е. над 176 милиона лева“, се посочва в доклада на експертите.

Снимка: БГНЕС

Имоти

На този етап няма особени индикации за изоставяне на започнати строежи, а и работата по тях не е ограничена. Забавянето на инвестициите и пониженото търсене обаче може да се отразят негативно върху сектора във втората половина на годината.  

Очаква се ръст на свободните площи на офис пазара, което ще окаже натиск върху наемните нива. Ще се забави и завършването на нови офис проекти, включително и на планираните откривания на нови 5-звездни хотели.

В зависимост от развитието и продължителността на ситуацията с коронавируса, Световният икономически форум предвижда спад на световния БВП между 1 и 2 трилиона долара през 2020 г.

Държави с висока задлъжнялост са по-уязвими на продължително икономическо забавяне, което влияе на възможността на домакинствата и фирмите да обслужват задълженията си. България има традиционно ниски нива на задлъжнялост на домакинствата  - 28.6% от БВП през 2018 г. по данни на Международния валутен фонд.

За сравнение, задлъжнялостта в Австрия е 50.4%, в Италия 53.6%, в Испания 63.3%, във Франция 72.4%, в САЩ 77.9%, в Обединеното Кралство 94.2% и в Норвегия 105.6%.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама