Поглед назад: Априлските бомбардировки през 1941 г.

07:30, 06 апр 21 / Поглед назад 25 6834 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

През 1941 година по време на Втората световна война при априлските бомбардировки над България са убити 115 души, а 162 са ранени. Пуснатите бомби са 252, а бомбардираните населени места са 25. Едно от тях е град Кюстендил, който понася тежки поражения.

На 6 април 1941 година в 8.35 ч. над Кюстендил се появяват вражески бомбардировачи. Четири самолета, летящи на височина 1500 м. бомбардират града. Нападението е неочаквано, а сред жителите настъпва паника. Най-тежко бомбардирана е гарата, където има спрени ешелони с войски, както и жилищен район. Загиват 76 души – 58 граждани, двама български и 16 германски войници. Ранени са 59 граждани, петима български войници и 31 германски. Малкият лекарски екип в градската болница прави героични усилия за спасяването на ранените. Част от населението напуска града.

Поглед назад: Втората световна война - най-големият военен сблъсък в историятa

По-късно в същия ден още 2 югославски самолета се появяват над близкото село Гюешево. Те пускат две бомби, които не нанасят поражения. При бомбардировката не излита нито един български или германски изтребител. Противовъздушната артилерия не е в състояние да окаже сериозно противодействие и бомбардировачите отлитат невредими. Жертвите са погребани в кюстендилското гробище, където има паметник на загиналите при бомбардировките.

Братска могила на загиналите по време на бомбардировката на Кюстендил на 6 април 1941 г; Снимка: Wikipedia

В същия ден британската авиация извършва бомбардировки късно вечерта над България. Първоначално над Петрич и Хотово, а по късно и над София и околните села. Нападенията са отговор на Великобритания заради присъединяването на страната ни към Тристранния пакт.

В Петрич жертвите са трима германски войници и един цивилен, а други петима са ранени. В София са пуснати 43 бомби, като са убити 18 души, а 28 са ранени. Разрушени са 14 сгради и възникват три пожара. Атакувани са летище Божурище и селата Биримирци, Орландовци и Ораново. В 20.40 ч. са хвърлени бомби при село Джерман и махала Пуньова могила – загиналите са 5, а ранените трима.

„Хора и улици“: Когато София се премести в Боровец...

Бомбардировките продължават и на 7 април, когато гара Ихтиман и село Златарица са нападнати, а на 14 април след спускане на осветителни авиобомби е бомбардирана София.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:47, 28 май 20

Тези английски бомбардировки в зап. България (вкл. Македония) са били в отговор на германските бомбардировки на Белград-1941г. (след преврат в Югославия)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама