Таксиметрови шофьори искат държавна помощ от 1000 лв.

13:32, 07 апр 20 / София 25 2597 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Таксиметрови шофьори излязоха на протест пред храм-паметник "Александър Невски" в София, съобщи БГНЕС. Те искат държавна помощ в размер на 1000 лева, замразяване на лизингите, намаляване наполовина на таксата за използването на системата, през която получават адреси и да получават съдействие от полицията при проблеми, създавани от клиенти.

Фалити грозят таксиметровите фирми и производителите на разсад заради COVID-19

Шофьорите поискаха такситата да имат право да се движат в бус лентите, както и да се осигури зона за сигурност в автомобилите, както е по света.

Другият болезнен проблем за тях са ниските тарифи, на които возят. Те не били пипани от 8 години, а през това време всички цени са се повишили. „Дневната тарифа трябва да е 1.60 лв., а нощната – 2 лв. Първоначалната такса навсякъде се определя на цената на два билета, следователно става 3.20 лв. първоначална такса и 80 ст. за престой“, обясни таксиметровият шофьор Петър Караиванов.

Шофьорите се опасяват, че заради въведеното извънредно положение и резкият спад на клиенти, ще последват масови фалити.

По сметки на бранша от 6 000 коли в столицата в момента на работа излизат не повече от 2 000.

Докато течеше пртестът в Министерския съвет вървеше среща с представители на бранша. Стана ясно, че държавата е поела ангажимент да обсъди проблема на бранша и по този повод организаторите съставиха списък, който ще бъде предаден на общината.

„Ще има помощи, които тепърва ще бъдат детайлизирани. В бъдеще може би ще е необходима и още помощ“, обясни Атанас Шарков и призова цялото общество да бъде солидарно. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама