СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ генеричното заместване на лекарства

10:00, 08 апр 20 / Сблъсък 25 8955 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Последните седмици са тежки са българското здравеопазване. Държавата взе мерки като препоръча да се консултираме с личните си лекари по телефона, позволено е и да използваме рецептурна книжка вместо рецепта. Започнаха и проверки в аптеките за продажба на лекарства без рецепта и спекула на цените.

На този фон здравното министерство качи наредба, която щеше да даде възможност за генерично заместване на лекарства. Това означава, че ако предписан от лекар медикамент в момента не е наличен, на пациентите да се предлага негов еквивалент. Документът обаче беше свален бързо от сайта на министерствотоГенеричните компании се изказаха против прибързано въвеждане на заместването. От НФСБ внесоха такова предложение в извънредния закон, но беше отхвърлено.

По темата напрежение се получи по оста лекари- фармацевти. Представяме становищата на Българския лекарски съюз и на Българския фармацевтичен съюз.

 

                                                                                                                                                                                                                                  

Лекарите остро възразиха срещу идеята, защото е „в ущърб на пациентите и обслужва търговски интереси“. Те бяха категорични, че задължение на аптеките е да поддържат възможността ако даден медикамент липсва да може да бъде доставен на клиента в определен срок. 

Фармацевтите заявиха, че безспорно отговорността за адекватността на определеното лечение е на лекаря. Генеричната замяна не накърнява и не компроментира по никакъв начин тази отговорност. Лекарят е експертът, който диагностицира и лекува, а фармацевтите са експерти по лекарствата”, изтъкнаха те.

От лекарския съюз подчертаха, че лечението не е търговия с лекарства, а пациентите вярват на лекуващия си лекар. Фармацевтите не могат да диагностицират, не могат да проследяват заболяването и не могат да лекуват. Това е грижа и отговорност на лекарите. Задължението на фармацевтите е да отпускат предписаното лекарство”, обърнаха внимание лекарите. 

Двете професии се допълват и следва да работят в синхрон, за да осигурят най-доброто за пациента. С генеричната замяна лекарстволечението не се поверява на фармацевта или пациента и не се подменя отговорността на лекаря“, обявиха фармацевтите.

От БЛС дори предупредиха, че ако предложението се приеме, лекарите ще откажат да изписват рецепти. „Нека фармацевтът диагностицира, лекува и проследява здравето на пациентите“, коментираха от съюза.

Принизяването на ролята на фармацевтичната професия в едно съвременно здравеопазване не решава проблеми, а ги задълбочава“, бяха категорични от БФС. Според тях екипният принцип в здравеопазването и овластяването на пациентите спешно трябва да се промотират, защото се буксува от години.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама