Как сапунът унищожава коронавируса (ИНФОГРАФИКА)

11:30, 10 апр 20 / Любопитно 25 2333 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

Вирусите могат да бъдат оприличени на пакетчета, опаковани в комбинация от липиди и протеини, които могат да имат обвивка на основата на мазнини, а сапунът може да унищожи вируса още преди инфектиране.

Нови проучвания показват, че докосваме лицето си много по-често, отколкото мием ръцете си.

Проучване, публикувано от American Journal of Infection Control, регистрира 26 лица, които средно докосват лицата си 23 пъти на час. От всички докосвания на лицето, 10 (44%) включват контакт с лигавица - очи, нос или уста - инфекциозни точки на вируса SARS-CoV-2.

Сега на помощ идва сапунът срещу вируси. Вавилонците са първите, които овладяват изкуството на производството на сапун около 2800 г. пр.н.е. Основната рецепта не се е променила повече от 4800 години.
Краищата на сапунена молекула държат два електрически заряда като батерия - положителен и отрицателен.

Положителната хидрофилна полярна глава се свързва с вода, а другият край, хидрофобната опашка се свързва с мазнини и мастни киселини, известни още като липиди.
Липидната обвивка на коронавирус лесно се разгражда от сапун. Дългото измиване на ръцете със сапун и вода в продължение на най-малко 20 секунди всъщност унищожава вируса.

Ако достъпът до сапун и вода е ви е ограничен, интензивно почистване на ръцете с дезинфекциращ препарат на основата на алкохол с концентрация най-малко 60% също ще унищожи вируса.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама