Пуснаха убиеца от Борисовата градина под домашен арест, прокуратурата не е съгласна

18:33, 10 апр 20 / София 25 2390 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Софийската градска прокуратура ще протестира решението на Софийския градски съд да измени мярката за неотклонение на подсъдимия Йоан Матев от „задържане под стража” в следващата по тежест „домашен арест”.

СГС мотивира решението си с факта, че Матев е задържан от 22 февруари 2017 година, което е повече от 3 години арест. Освен това, по делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия, който предвид световната пандемия и въведеното извънредно положение в България и извънредни мерки в Англия, не е ясно дали ще може да се проведе скоро.

Прокуратурата обаче не споделя изводите на съдебния състав, съобщиха от там.


Снимка: БГНЕС

„Фактът, че подсъдимият дълго време се е укривал, а за неговото установяване бе потърсено дори и съдействието на българските граждани, както и тежестта на извършеното деяние, са водещите мотиви в законоустановения срок да протестираме определението на съда“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

До този момент по делото съдът провеждаше редовни съдебни заседания и исканията за изменение на мярката на подсъдимия бяха оставяни без уважение. Йоан Матев е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване. Определението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Матев е обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 година. Процесът срещу него започна по същество през април 2018 г. Ако той бъде признат за виновен, ще получи присъда между 5 и 12 години, тъй като по време на убийството е бил непълнолетен. Освен това ще бъде приспаднат и срокът, в който подсъдимият се намира зад решетките, тоест над три години.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама